Z lewej jest niedojrzałe,a po prawej ciemnobrązowe takie robi się po 2-3 dniach w temp.pokojowej.Ja kupuje zawsze zielone,twarde nieobgniecione,wtedy spokojnie dojrzewa sobie w domu.Ma wtedy piękny seledynowo-żółty kolor i łatwo jest oddzielić dużą twardą pestkę i łupinę.Osobiście bardzo go lubię dać na kanapke(zamiast masła)z szynką lub krakowską podsuszaną.Jest to też niezbędny składnik do sushi.
dodane na fotoforum:
niesia 2008-11-14
pozdrawiam w piątek i przesyłam od siebie dużo uśmiechu i mojego humorku który ostatnio mi bardzo dopisuje... miłego piątku!!!
medii 2008-11-14
witam milutko dopiero wróciłam do domku i od razy mówię nie nie spokojnej tylko niegrzecznej nocki dobranoc :-)))))
doris2 2008-11-14
##,................,#**#,.,#**#,
.....##.........,,#####...........#
.......##....,#..........#....//.....#
........###*.....#..........((......#
..........'''#................... ....#
..D...........''#......#...............#
.O................''##;........#.....#,
.B.....................#........"##"...#,
.R.....................#....................#,
..A....................#.....#................#,
.....N.................#.....#..................#,
........O..............#.....#....................#,
.............C.........#.....#....................#*,
.....................####..##########.....*
krusz1 2008-11-14
Dzięki :)))
elfik4 2008-11-14
Oj..ciekawie piszesz o tym owocu Magdziu..
Głupio się przyznać...ale mało go znam...
Miłej i spokojnej nocki Ci życzę..
balisto 2008-11-14
a u nas je sie na tzw "otwarcie" przed daniem glownym, ze sosem zrobionym z musztarda, octem, sola pieprzem i oliwa, uciera sie az stanie sie z tego ucieru krem, ktory wlewa sie w miejsce duzej pestki, ktora mozna wsadzic do ziemi i urosnie maly adwokat
smacznego
teresa45 2008-11-14
Co doświadczenie - to doświadczenie. Ja tego nie wiedziałam. Dzięki Madziu :))
Dracena kwitnie mi już 2-gi raz w tym roku - sama jestem zaskoczona :))
dana057 2008-11-15
ja kiedys kupilam to cudo, dodalam do salaty, ale paskudnie smakowalo;-)) teraz juz wiem dlaczego, bylo niedojrzale..
natomiast paste, o ktorej pisze Balisto, mozna porobowac w restauracjach japonskich lub chinskich... bardzo ostra przystawka do miesa