Czarny bez- przepis na syrop z kwiatów

Czarny bez- przepis na syrop z kwiatów

Składniki:
30 kwiatów czarnego bzu
1 l wody
1 kg cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z 2 cytryn----------Syrop z czarnego bzu jest jednym z podstawowych środków stosowanych jako antidotum na przeziębienia, podobnie jak sok malinowy, czy herbatka lipowa. Ma bowiem właściwości rozgrzewające. Kwiaty zrywamy oczywiście w okresie kwitnienia czarnego bzu i w słoneczny, pogodny dzień, gdy kwiaty pachną najintensywniej. Oczyszczamy je, płuczemy i osączamy. Osuszamy na sicie lub papierowym ręczniku. W rondlu podgrzewamy na małym ogniu cukier z woda, aż powstanie syrop. Dodajemy do niego sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Do ostudzonego syropu wrzucamy kwiaty czarnego bzu i odstawiamy na 24 godziny. Następnie kwiaty wyjmujemy, a syrop przecedzamy i podgrzewamy. Gdy się zagotuje przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy.

dodane na fotoforum:

kolejne >

moro60

moro60

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]


katakum

katakum 2009-06-03

Słyszałam o tym syropie ,ale nigdy nie robiłam ...

maka25

maka25 2009-06-03

Ponieważ mam już wypróbowany syrop z mniszka lekarskiego, to zrobię jeszcze i ten, mam nadzieję, że zdążę zebrać kwiaty... DZIĘKI za przepis. Ludziom tak trudno uwierzyć, że najbardziej pomaga to, co dała Matka Natura, i że jest tego nawet sporo i to na wyciągnięcie ręki, i bez chemii. Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrych snów.

teska2

teska2 2009-06-04

Z pewnością wypróbuje. Lubię sok z czarnego bzu, to i ten syrop będzie pyszny.
Miłego dnia Mario:))))

storm76

storm76 2009-06-11

A przepis na wino ? :)

moro60

moro60 2009-06-11

Hihi... przepis na wino podam jak dojrzeją owoce.

dodaj komentarz

kolejne >

X

Serwis garnek.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies