Składniki
4 jajka ugotowane na twardo
2 jajka surowe
2-3 łyżki startego żółtego sera
łyżeczka posiekanej albo suszonej pietruszki/mozna szczypiorek/
kajzerka albo bułka tarta
sól, pieprz
olej
bułka tarta do panierowania
Ugotowane jaja rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami surowymi, serem startym na tarce o małych oczkach, pietruszką, solą, pieprzem i namoczoną wcześniej w mleku lub w wodzie i dokładnie odciśniętą kajzerką. Zamiast kajzerki można dać tyle bułki tartej, żeby z masy jajecznej dało się formować kotlety.
Gotowe kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Ja zrobilam z dwoch jajek gotowanych i jednego surowego....a reszte skladnikow "na oko"
Takie kotlety mozna zrobic tez z kapusty...jajka zastapic pokrojona drobno kapusta kiszona tez mniamm
dodane na fotoforum:
anmari 2010-01-17
Wiesz, chyba skorzystam z przepisu. Dzieki :))) Pozdrawiam. Myslę,że u syna wszystko już dobrze i choroba przeszła :))))))
ika66 2010-01-17
nigdy nie slyszalam o takich kotletach. jutro chyba sprobuje. intrygujacy przepis:)
mrrru35 2010-01-17
to taki przepis z dziecinstwa;)....moja mama w przedszkolu pracowala i takie tam zawsze dzieciom robili....tylko bez sera....ale za to ze szczypiorkiem...i takie chyba lepsze,bo ja dodalam suszona pietruszke i nic jej nie czuc:)....a ten przepis w necie wyszperalam