Baci di ricotta

Baci di ricotta

Delikatne serowo - cynamonowe pączusie, miękkie i rozpływające się w ustach. W smaku coś pomiędzy pączkiem klasycznym a hiszpańskim, delikatniejsze niż serowe oponki, a mięciutkie nawet dnia następnego. Pięknie puchną na patelni, a smaczne są zarówno na gorąco jak i na zimno. Mało z nimi roboty. Godne polecenia.

Składniki (na 1 talerz):

200 g serka ricotta /ja dalam serek Philadelphia,bo ricotty nie mialam akurat:)
2 jajka
75 g mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ponadto:

olej do smażenia
cukier puder do posypania
Serek ricotta i jajka ubić mikserem na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i wanilię. Ubić wszystko mikserem.

Do płytkiego garnuszka lub patelni wlać 2 - 3 cm oleju. Rozgrzać. Łyżeczką wykładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron jak pączki (w średniej temperaturze, by zdążyły 'dojść' w środku). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

dodane na fotoforum: