[28107745]

lato...lato...

(przelotne deszcze ale jeszcze ciagle za malo pada )


GIOVANNI MARRADI SELECTION
https://www.youtube.com/watch?v=SOoOQLm9TMc

Puszysta babka z ajerkoniakiem

5 jajek
200 g cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
125 ml oleju
250 ml ajerkoniaku
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia


dodatkowo:

100 ml ajerkoniaku - do nasączenia
cukier puder - do posypania



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy foremkę do babek.
Jajka, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy do białości. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy olej z likierem i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Masę wlewamy do foremki i pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu, w pęknięcia na wierzchu ciasta wlewamy likier jajeczny ( można ewentualnie nakłuć dodatkowo wykałaczkami). Czekamy ok godziny aż likier wsiąknie w ciasto po czym wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.

anana57

anana57 2014-06-30

Każda chwila w życiu jest ważna,
jedna uczy, inna zaś cieszy..
Pogoda nie rozpieszcza wcale, leje od soboty..
Pozostało Was pozdrowić cieplutko.

vitaawe

vitaawe 2014-07-01

...:)))

Znaleźć wrażliwych ludzi, którzy czują to co my, jest z pewnością największym szczęściem na ziemi.

Carl Spitteler

basik57

basik57 2014-07-05

chyba wyprobuje przepis:)

(komentarze wyłączone)