[30316826]

kwitna nadal...mrozu nie bylo...

milego dnia zycze...

caprici

caprici 2015-10-21

od lunia05 ---nalewka z pigwy
0,5 kg startej pigwy
250ml miodu
7 szt.gozdzikow
1 laska wanilii, przeciąć i pociąć na kwałki.
1 laska cynamonu, połamać
Kawałek imbiru grubości kciuka-starty.
0,5 l wódki
Wszystko wymieszać włożyć do słoja, zalać wódką.
Zostawić na 2 tygodnie, następnie przecedzić, odcisnąć, dodać 0,25ml spirytusu, lub więcej, tak żeby uzyskać 40 % nalewkę.

caprici

caprici 2015-10-21

od kris13
pigwa na nalewkę :))

Pigwę wycieram ręcznikiem (nie myję!) potem ścieram na grubej tarce i w naczyniu przesypuję cukrem mocno uciskając jak kapustę do kiszenia. Trzeba przykryć i na 1-2 doby aby wytworzył się sok.Odciskam przez gazę, a tzw.makuch pigwowy można usmażyć i jest pyszna marmoladka do drożdżówek.Spirytus 95% mieszam z sokiem; 2 szkl. spirytusu na 3 szkl.soku.Musi odstać w chłodnym miejscu aby opadł na dno osad, następnie trzeba przefiltrować przez lejek wyłożony watą.
Nalewka gotowa !

(komentarze wyłączone)