Zerwać w maju 400 kwiatów mniszka,zalać litrem ostudzonej przegotowanej wody.
Po godzinie stawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy 15 minut,dodając na końcu pokrojona w plastry cytrynę ze skórką.
Następnie garnek odstawiamy na 24 godziny.
Po odcedzeniu i wyciśnięciu resztę resztek kwiatów, do płynu dodaje się kilogram cukru i gotuje wolno do 2 godz.,uzyskujemy dwie szklanki syropu przypominającego miód.
Syrop mniszkowy można dodawać do herbatek ziołowych, owocowych: w przeziębieniu,grypie,kaszlu i chrypce.Wpływa ogólnie wzmacniająco i rozgrzewająco.
dodane na fotoforum:
kwiatek 2010-04-22
piękne kwiatki ,ale ja tam wolę "pini"- bez roboty hihihihi!!!Miłego dnia i ciepełka życzę!
kama77 2010-04-22
Wiosna nie może się znudzić, bo jest w każdej najmniejszej roślince zaskakująca :)
mottyl 2010-04-23
Wpadłam tu z krótką wizytą, przystanę więc i powącham kwiaty...pozdrawiam ,słoneczka życzę:)
http://www.youtube.com/watch?v=LbpqQf6CHrs