To nie są kolejne muffiny, to tylko przeróbka... :)

To nie są kolejne muffiny, to tylko przeróbka... :)

Mój przepis na muffinki jest dziecinnie prosty. Trudno mi napisać dokładnie, bo robię to zazwyczaj z pamięci, po prostu wiem, jak powinno wyglądać to ciasto. Wygląda to mniej więcej tak:
Składniki na bazowe ciasto:
- 2,5 typowe szklanki mąki pszennej (ok 300g - używam zwykłej Szymanowskiej 480, ale tak samo wychodzą z tortowej :)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka zwykłego cukru (ok 150g lub mniej, jeśli nie lubi się słodkich)
- Szklanka mleka
- 2 całe jajka
- około 100 gram masła, margaryny, ewentualnie oleju, jedynie zmienia się trochę smak, w zależności, czego dodamy.
- szczypta soli
- Jakiś aromat do ciasta
- Cukier wanilinowy, lub cukier z prawdziwą wanilią.
Te muffiny można robić na mnóstwo sposobów. Ja do jednej miski wsypuję mąkę, mieszając z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Do drugiej miski wybijam jajka, mieszam z mlekiem, cukrem, cukrem wanilinowym, aromatem.
W kuchence mikrofalowej lekko topię masło i przestudzone wlewam do mokrych składników w misce. Dokładnie je mieszam, chodzi głównie o to, żeby cukier się rozpuścił. Następnie do suchych produktów dodaję te mokre i mieszam do momentu połączenia składników. Nie trzeba niczego miksować, wystarczy chwilę mieszać łyżką. Wkładam do formy na muffiny prawie do 100% wysokości tych foremek (ciasto nigdzie nie ucieknie, najwyżej muffinki mocno urosną :))
Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i czekam na efekt :) Po około 25, góra 30 minutach muffinki powinny się ładnie upiec. Oczywiście można do ciasta dodać czekoladę, ja do swoich Peteemek :)) dodałem rozdrobnioną nożem na kawałki tabliczkę czarnej czekolady - mieszam je z ciastem przed samym wstawieniem do piekarnika.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego, przestudzonego budyniu i bez problemu powinno się dać nałożyć do foremek za pomocą łyżki. Jeśli jednak przypomina ciasto na naleśniki, znaczy, że jest trochę za rzadkie i trzeba dodać odrobinę mąki.
Kakaowe robi się z tego samego ciasta. Należy oddzielić część ciasta i dodać do tej części kakao. Ja dodałem 3 łyżeczki czarnego kakao do małej ilości ciasta. Do formy nakłada się część ciasta zwykłego i na nie część kakaową.
Ciekawe jest to, że kolejnego dnia zrobiłem to samo ciasto, dodałem tylko ciut mniej mąki i upiekłem racuszki. Prawda jest taka, że racuchy zniknęły z talerza, zanim sięgnąłem po aparat w celu ich uwiecznienia :)) Spróbuję kiedyś z tego ciasta zrobić pączuszki, po prostu małymi porcjami będę smażył na głębokim tłuszczu, jak zwykłe pączki. Kiedyś robiłem coś podobnego, ale z dodatkiem białego sera i wyszło.
Muffinki są też przepyszne na słono, wystarczy nie dodawać cukru, zamiast niego śmiało można dodać trochę startego sera żółtego a nawet ketchupu i przypraw, wyobraźnia pozwoli wyczarować kolejne, inne smaki. Dodam, że muffiny zrobione z tego ciasta, nigdy mi nie opadły, zawsze pięknie rosną.
Można je piec w zwykłych foremkach lub foremkach silikonowych. Ja używam zwykłej formy na muffiny z 12ma gniazdkami. Właściwie, z biedy można piec w samych papilotkach do muffin, jedynie muszą być podwójne bo ciasto wyjdzie sobie do piekarnika :)) Trzeba wtedy uważać, bo w samych papierowych foremkach, łatwiej się przypiekają.
Kolorowe muffiny powstały przez podzielenie ciasta na części i zabarwienie ich za pomocą barwników spożywczych. Później do foremek nakłada się poszczególne, kolorowe warstwy :)

Życzę wszystkim wspaniałych i pachnących wypieków :))

majka4

majka4 2012-11-11

A Ty znowu słodzisz i kusisz !

norbmaj

norbmaj 2012-11-11

Nie, tylko podałem swój przepis, może innym się przyda ;)

rudy13

rudy13 2012-11-11

już go skopiowałam (przepis), jutro wypróbuję ... a te niebieskie są niesamowite .... !!!

norbmaj

norbmaj 2012-11-11

Do produkcji tych niebieskich potrzebny jest jeszcze jeden składnik - Photoshop ;)

bbasia4

bbasia4 2012-11-11

Mam nadzieję ze do produkcji tych muffinek wystarczy tylko Photoshop :) ........... Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę :)

roman54

roman54 2012-11-11

Super :) fajna fotka.Pozdrawiam !!! Przy okazji mam prośbę.Czy możesz oddać głosik na fotkę mojej wnuczki http://gdynia.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1473787,kalendarze-2013-zdjecia-z-gdyni-nadeslane-na-nasz-konkurs-fotograficzny-wybierz-najlepsze,galeria,3661131,id,t,tm,zid.html

pica15

pica15 2012-11-11

smacznego....chociaż pewnie juz zjedzone:)

kasiull

kasiull 2012-11-11

Sliczniusio....pozdrawiam i miłej niedzieli zycze....:)


Zapraszamy do nas:)

pit69

pit69 2012-11-11

EXTRA!:)))

lilaroza

lilaroza 2012-11-11

Dziękuję za przepis...wypróbuje oczywiście....polecam foremki silikonowe...papierowe już przerobiłam...nie trafiłam na dobre ....pozdrawiam świątecznie :)

chiara

chiara 2012-11-14

Mnie się skojarzyło... smurfowe muffiny ;) Ale naprawdę apetycznie wyglądają po obróbce... (bez niej zapewne też) :)))

betaww

betaww 2012-11-16

Dzieki za przepis.....*****

dodaj komentarz

kolejne >