Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa

Bez strzelania, bez pryskania !
Mięciutka, puszysta, bardzo smaczna
Wątróbka drobiowa
Wątróbka drobiowa - u mnie 1/2 kg, 2 - 3 średnie cebule - u mnie młode ze szczypiorkiem, sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, olej, mąka, woda
Oczyszczoną wątróbkę przełożyłam do miski. Zalałam wrzącą wodą tak ok 3 cm nad poziom wątróbki - wymieszałam - zostawiłam na 3 - 4 minuty. Po tym czasie przełożyłam wątróbkę na durszlak - zostawiłam na ok 2 minuty by ociekła z nadmiaru wody. Następnie ciepłą jeszcze wątróbkę oprószyłąm do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz granulowanym czosniem. Obtoczyłąm w mące. Kładłam na niewielką ilość rozgrzanego oleju. Smażyłam do ładnego zarumienienia z obu stron. Rumianą wątróbkę zdjęłam z patelni. Na patelnię wsypałam pokrojoną w półplasterki cebulę - zeszkliłam. Na miękkiej cebuli ułożyłam wcześniej usmażoną wątróbkę, wlałam ok 50 ml gorącej wody - dusiłam całość ok 3 minuty pod przykryciem. Podałam z ugotowanymi ziemniakami, ugotowaną kiszoną kapustą oraz ze szczypiorem w śmietanie. Smacznego