Bakaliowiec

Bakaliowiec

Składniki ciasta (na formę o wym. 28 x 40 cm):

3 szklanki mąki
5 żółtek
200 g masła dobrze schłodzonego
1/2 szklanki cukru
3 - 5 łyżek kwaśnej śmietany



Składniki nadzienia :

600 g bakalii ( w oryginale: rodzynki, orzechy*, migdały, figi, suszone morele, daktyle w równych ilościach)
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
300 g gotowych galaretek ( mogą być w czekoladzie lub cukrze)
ok. 300 g powideł śliwkowych
pokruszony jeden z blatów ciasta
-polewa
ciasto:
zagniatamy ciasto kruche,i pieczemy dwa blaty.
Orzechy oraz sparzone i obrane migdały (można użyć słupków lub płatków migdałowych, wtedy odchodzi nam sparzanie i obieranie) rozdrabniamy najlepiej w rozdrabniaczu kuchennym. Rodzynki przepłukujemy na sitku gorącą wodą i odstawiamy do osączenia. Podobnie czynimy z morelami, figami, daktylami i śliwkami. Opłukane bakalie odstawiamy do osączenia z wody. Wszystkie bakalie oprócz rodzynek drobno kroimy (najlepiej kroić na przemian wszystkie bakalie, wówczas łatwiej się przemieszają).

Następnie kroimy galaretkę i mieszamy z bakaliami.

Kruszymy jeden placek ciasta a otrzymane okruszyny dokładnie mieszamy z bakaliami i galaretką.

Dodajemy kakao, mieszamy, dodajemy śmietanę i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.

Jeżeli składniki nie chcą się połączyć dodajemy jeszcze trochę śmietany (nadzienie jednak nie może być zbyt rzadkie, powinno być zwarte)

Drugi placek kruchego ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi i wykładamy przygotowane nadzienie równomiernie je rozprowadzając, lekko ugniatamy.

Wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy wiórkami czekoladowymi lub kokosem.

Ciasto schładzamy w lodówce.

bogna87

bogna87 2015-04-10

Podjęliśmy rodzinną decyzję....zero słodyczy....tylko , że ja na taki widok już się łamię ...brak całkowity silnej woli ....toż to ciasto mruga do mnie ,,jestem pyszne zrób mnie na niedziele,,

ofka63

ofka63 2015-04-11

Nie kuś kobieto, po świętach mam mocną słabą wolę:)

lanta21

lanta21 2015-08-22

pyszny

dodaj komentarz

kolejne >