często nazywane „truflami z morza”, to skorupiaki żyjące w wodach Oceanu Atlantyckiego.
Ich wygląd nie jest zbyt apetyczny, a wręcz odrażający (ich ciało otoczone jest pancerzem, przypominają raczej pazury jakiegoś gada). Co więcej, cena kaczenic jest dość wysoka (to dlatego, że żyją przytwierdzone do powierzchni skał oceanicznych i ich wydobycie wiąże się z licznymi niebezpieczeństwami). W Portugalii dostępne są od 20 do nawet 125 euro za kilogram. Mimo to jednak są cenione przez smakoszy na całym świecie. Jak mawiają smakosze, pąkle kaczenice smakują oceanem. Są słodkawe, jednocześnie delikatne. Inni twierdzą, że smakują jak połączenie małży z krewetką.
dodane na fotoforum:
astra40 2022-05-30
Bardzo oryginalne danie;) Jeszcze nie jadłam, a nawet nie słyszałam o tym przysmaku. Ale warto spróbować, jeśli jest okazja;)))
helios7 2022-06-03
Małże i krewetki lubię, więc na pewno by mi smakowały;) Do odważnych świat należy;))
ar2rek 2022-10-07
Trufle z morza? rzeczywiście, chyba ...niekoniecznie, choć lubię różne "wynalazki" te wyglądają ohydnie;)