Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Kruche:

1,5szkl mąki

150g masła (82%)

1 łyżeczka proszku

3 łyżki cukru pudru

4 żółtka

aromat waniliowy

Masło zetrzeć na tarce, ze wszystkich składników zagnieść ciasto, włożyć do zamrażalki na 1-2godz. Potem zetrzeć na blachę i piec 15min w 1800C (termoobieg) na złoty kolor. Po wyjęciu zostawić do ostgnięcia



Galaretka:

ok. 500g owocu

4 galaretki

4szkl wrzątku

Galaretkę rozpuścić, dodać owoce. Kiedy zaczyna tężeć, wylać na kruche ciasto.



Krem:

500g kremówki (2 z biedronki)

250g mascarpone

2 śmietan fixy

3 łyżki cukru pudru

aromat waniliowy

Zimną kremówkę ubijamy, dodać cukier puder, aromat, śmietan fixy. Dodajemy serek mascarpone i ubijamy aż się połączą. Krem kładziemy na galaretkę.



Beza:

4 białka

1szkl drobnego cukru (ja zwykły rozdrabniam w blenderze)

1 łyżeczka mączki ziemniaczanej

szczypta soli

1 łyżka octu winnego

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier łyżka po łyżce. Na koniec mączkę, sól i ocet winny. Wykładamy na formę (taką jak kruche) na papierze do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 1800C (termoobieg) przez 5min, potem zmniejszyć do 1300C (termoobieg) i dalej piec 90min. Można zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Kładziemy na krem.

Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej (beza trochę zmięknie).

flash8

flash8 2015-10-11

Smacznego:)

elle54

elle54 2015-10-11

Ale pyszności tutaj :)

elle54

elle54 2015-10-11

Sądząc po ilości produktów, pracochłonne ciasto :)

dodaj komentarz

kolejne >