Smaczny i zdrowy kwas chlebowy...
W restauracjach i kawiarniach lat 30-tych królowało wiele mało znanych nam obecnie przysmaków - jednym z nich był kwas chlebowy.Przechowywano go wyłącznie w szklanych butelkach, dzięki czemu długo zachowywał swoje walory smakowe.
Niektóre kawiarnie i browary do dziś częstują kwasem chlebowym swoich gości. Szczególnie popularne jest to na Litwie,Ukrainie i w Rosji.
Szkoda,że u nas się nie przyjął.A jak już jest,to 2 razy droższy. Doskonały na upał.We Lwowie dostępny w kilku odmianach.Zawsze buteleczkę przy sobie nosiłem...:)
https://pizza-olimpico.com.ua/sites/default/files/kvas.png
Osoby zainteresowane skosztowaniem kwasu chlebowego, mogą przygotować go samodzielnie. Warto delektować się tym napojem pamiętając, iż przywołuje on klimat zapomnianych już czasów...
Składniki:
* 60 dag suchego żytniego chleba
* 5 l wody
* 1 dag drożdży
* skórka cytryny
Przygotowanie:
Włożyć chleb do szklanego naczynia, dodać pokrojoną skórkę z cytryny, po czym zalać 5 litrami posłodzonej wrzącej wody. Przykryć i odstawić na około 5 godzin. Następnie napój należy przecedzić przez gazę do innego naczynia, dodać drożdże i zostawić na 5 godzin. Kiedy na powierzchni utworzy się piana trzeba go ponownie przecedzić i przelać do butelek, zamknąć i odstawić na 5 dni.
dodane na fotoforum:
samire 2012-02-23
Hmmm...nigdy nie próbowałam...nie wiem czy by mi smakował....ale po tym opisie pojawił się lekki....ślinotok ;)
krynia2 2012-02-23
Przepyszny napój.............pierwszy raz kwas chlebowy piłam w Tarnopolu w 1972 ...........potem była kilkunastoletnia przerwa. Napotkałam w jednym ze sklepów w Elblagu.........juz nie odpusciłam.Kupowałam kilka butelek na raz aby delektowac sie tym cudownym smakiem..........ale dzieki za przepis.Będę sama robiła..........pozdrawiam.
tim76 2012-12-01
Ой! :)
Мы и сами делаем дома летом. У нас продают хлебное сусло. Его добавляешь к воде , еще сухари и немного сахара…. Через день напиток готов.
pabloz 2012-12-01
Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)
We Lwowie chyba więcej wypijam kwasu niż piwa...;)
tim76 2012-12-01
Если много кислоты, то его передержали. На вкус он должен быть ближе к сладкому.
А вообще, квас бывает разный: на меде, свекле и даже хрене.
У нас ,когда-то были японские друзья в гостях и на столе стояла водка и квас. Японцы пили квас и опьянели от этого кваса быстрее, чем могли от водки. Т. к. настоящий квас имеет градус спирта :)
tim76 2012-12-01
Пьют они водку :)
И когда я бываю в Японии, то всегда просят привести пару бутылок.
Национальная кухня им очень нравится наша. В последний раз даже пришлось в виде презента отвозить ржаной хлеб и мёд из гречихи. Вот!
tim76 2012-12-01
В Польше демонизируют водку. Достаточно посмотреть этот ролик :
http://www.youtube.com/watch?v=AheX9Htv6TM
pabloz 2012-12-01
Czyli proste jedzenie najlepsze :) A sało nie chcieli?:)
Z tą wódką to jest różnie. Wydaje mi się,że u nas spożycie jest nieco mniejsze,ale wysokoprocentowe trunki są sprzedawane całodobowo.We Lwowie,z tego co widziałem do 22.tylko...