[27855745]

Szarłat (Amaranthus) to jedna z najstarszych roślin użytkowych. Uprawiany jest już od 6 tys. lat. Obok kukurydzy, fasoli i ziemniaków był on podstawą diety starożytnych Inków i Azteków. Nasionami amarantusa płacono podatki, a figurki wypiekane z szarłatowej mąki składano w ofierze bogom.
Szarłat jest bardzo szybko rosnącym gatunkiem jednorocznym. Uprawiany jest na nasiona w Ameryce Łacińskiej, Indiach i Nepalu, a ostatnio na dużą skalę również w Stanach Zjednoczonych, Argentynie, Chinach i Japonii. W kuchni afrykańskiej, indyjskiej i południowo-wschodniej Azji stosowany jest jako warzywo liściowe.
Nasiona można samemu skiełkować i dodawać do sałatek i past. Szarłat jest również wartościowym warzywem liściowym. Z młodych roślin można przyrządzać surówki lub gotować je jak szpinak. Można je także mrozić.
https://askgeorgie.com/wp-content/uploads/2012/01/Vegetable-Amaranth-Amaranthus-tricolor.jpg