Kombucha, kombucza - naturalny probiotyk

Kombucha, kombucza - naturalny probiotyk

W okresie narażenia na przeziębienia postanowiłam wzmocnić swoją odporność naturalnym probiotykiem. Kombucha to grzybek herbaciany, kolonia bakterii na bazie której przygotowuje się napój z przefermentowanej herbaty i cukru. Wg źródeł kombucha zawiera kwas glukuronowy, witaminy B1, B2, B6, B12 i C, jak również kwas foliowy, kwas mlekowy, aminokwasy, enzymy, antybiotykowe substancje, probiotyki, dwutlenek węgla i małą ilość alkoholu. Jest panaceum na całą listę przypadłości. Więcej informacji tu: https://kombuchakombucza.pl/

Swojego grzybka startowego zakupiłam na allegro od bardzo miłej pani, która wszystko mi wytłumaczyła. W zestawie z kryształami japońskimi i grzybkiem kefirowym i przesyłka zapłaciłam 18 zł.

Piliście, znacie?

dodane na fotoforum:

beti60

beti60 2015-09-08

Czy już kiedyś stosowałaś go? Pozdrawiam

syniosz

syniosz 2015-09-08

Po tym grzybku będziesz wyglądała jak ta miła pani?

beti60

beti60 2015-09-09

Wstawiłam zdjęcia moich sadzonek. Miłego dnia.

patrzy

patrzy 2015-09-09

Tak, piłam już trochę. W smaku przypomina ocet jabłkowy, ale to dlatego, że za długo trzymałam. Jeśli robi się krócej to smakuje kwaskowo, bardziej przypomina sok jabłkowy. Działanie mniej więcej po miesiącu stosowania widać.

patrzy

patrzy 2015-09-09

Nie wiem jak wygląda ta pani ale może będę tak miła i uczynna jak ona ;)

patrzy

patrzy 2015-09-09

Dzięki beti, masz hoye carnose ;) Miłego dnia również! ;)

syniosz

syniosz 2015-09-09

To poczekajmy miesiąc :)

patrzy

patrzy 2015-09-11

dobrze, lubię eksperymenty :)

syniosz

syniosz 2015-09-13

A ja Ciebie lubię,no popatrz ile tu polubienia :)

patrzy

patrzy 2015-09-17

:)

pyza73

pyza73 2016-11-18

nawet o czymś takim nie słyszałam...
ale od 2 tygodni mam grzybka i robię kefir i nawet jest dobry

patrzy

patrzy 2016-11-18

robiłam taki kefir ale z czasem zaprzestalam, dużo z nim subiekcji. :) jest dobry ale ograniczam nabiał

dodaj komentarz

kolejne >