2 kg jabłek umytych i pokrojonych z gniazdami ale bez ogonków
2 litry przegotowanej ostudzonej wody
10 łyżek cukru
2 szt. matek octowych z poprzedniego octu
(opcja niekonieczna ale upraszczająca proces robienia octu bo dzięki niej nie trzeba codziennie mieszać nastawu i nic się nie popsuje. matka octowa zapewnia ochronę, nie pozwala wypływać kawałkom jabłek na powierzchnię)
zostawiamy tak całość na 1 miesiąc
od czasu do czasu mieszamy wyparzoną plastikową lub drewnianą łyżką
patrzy 2016-11-18
polecam pić łyżkę octu na szklankę wody rano naczczo. warto się zmobilizować ale ocet musi być robiony a nie kupny. kupno nie nadaje się do niczego.... ;)
patrzy 2016-11-18
polecam pić łyżkę octu na szklankę wody rano na czczo. warto się zmobilizować ale ocet musi być robiony a nie kupny. kupno nie nadaje się do niczego.... ;)