Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.
Następnego dnia odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką.
Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.
Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
Dodać krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.

dodane na fotoforum:

hania19

hania19 2019-09-19

Smacznego

stasia8

stasia8 2019-09-20

Pycha...ja dzisiaj zrobiłam

rebus

rebus 2019-09-20

Mniam :)

dodaj komentarz

kolejne >