Rosa Kolkhoznitsa.

Rosa Kolkhoznitsa.

Wiele gatunków dostarcza także jadalnych owoców, stosowanych zarówno do przetworów. Owoce i płaty stosowane są także jako przyprawa, dodatek do rozmaitych potraw. Popularność jako taką mają zwłaszcza w południowo-wschodniej Europie i w kuchni arabskiej. W kulturze zachodniej zastosowanie kulinarne róż zostało spopularyzowane w okresie wojennym, kiedy to utrudniony dostęp do cytrusów spowodował zainteresowanie się owocami róż jako źródłem witamin (w Wielkiej Brytanii powstało w tym celu w 1942 r. narodowe towarzystwo produkcji owoców róż i syropu różanego.

dodane na fotoforum:

maniek1

maniek1 2011-10-07

Miłego wieczorka życze:))

alina50

alina50 2011-10-07

Lubię pączki z różaną konfiturą...:-)

spilisz

spilisz 2011-10-07

PIEKNA FOCIA POZDRAWIAM

airiam

airiam 2011-10-07

..;))piękna..:))
re; ja też tak myślałam zauważyłam ją dopiero jak wrzuciłam fotkę do gara..;))

basik52

basik52 2011-10-07

Piekna krolowa kwiatow, ciekawy opis, pozdrawiam cieplutko i zycze milego wieczoru:))
Dziekuje za mily komentarz w ksztalcie kwiatu:)))

lidka64

lidka64 2011-10-08

Dziękuję:)
Pozdrawiam wzajemnie i dobranoc:)

dodaj komentarz

kolejne >