Witam Was z niemieckiego...

Witam Was z niemieckiego...

...zadupia...
Dziś na próbę drożdżowe i powiem Wam,że babcia ma zarąbisty piekarnik:)

Taka zwykła drożdżówka:
ok.500g mąki (4 pełne szklanki)
200 ml mleka
125 g masła (lub pół/pół z margaryną)
1/2 łyżeczki soli
42 g drożdży
120 g cukru
2 jaja
cukier waniliowy
Do rozczynu dodać jaja,sól,miękki tłuszcz i cukry. Zmiksować. Dodać mąkę i mleko ,i miksować końcówkami do gęstego ok. 5 min...
Jak lekko podrośnie rozwałkować dodać masę sernikową (u mnie 200 g twarogu+2 łyżki cukru+wanilia+jajo+łyżka kaszki i kartoflanki) wymieszaną z dwoma jabłkami pokrojonymi w drobną kostkę .Zwinąć roladę. Ciąć na szneki i układać luźno w tortownicy.
Rolady miałam dwie.Jedną upiekłam w całości w formie z kominem.
Wierzchy posypałam kruszonką:
125 g margaryny
125 g cukru
250 g mąki
wanilia
odrobina proszku do pieczenia
Lekko podrosły i piekłam po 25 i 30 min w 180*C bez termoobiegu...
Ciasto jest pulchne i smaczne jeszcze przez kilka dni.
Smacznego:)))

oya04

oya04 2017-03-07

wyglada smacznie )))))))
z tego babcinego piekarnika :)

dzieki za przepis :)

dodaj komentarz

kolejne >