Szef kuchni serwuje,,,

Szef kuchni serwuje,,,

Francuska Terrina.


Zaprosiłem kolegę z super sprzętem foto. Zrobiłem kilka przekąsek, które już robiłem wcześniej, a kolega zrobił zdjęcia. Oceńcie sami,,, Widać, że to nie moje zdjęcia.Smacznego.

Są potania o przepis, już go zamieszczałem,,proszę,,,


SKŁADNIKI:

*125g bekonu
*2 wędzone udka kurczaka
*250g wątróbek drobiowych
*50g pieczarek
*100g słoniny
*250g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
*2 łyżki przyprawy do pasztetu
*1 jajko
*50g śmietany
*orzeszki pistacji
*tymianek,sól,pieprz
UWAGA: Jak masz tłustsze mielone, możesz zrezygnować ze słoniny.

PRZYGOTOWANIE:

1.Formę do pasztetu ok 1l wyłożyć plastrami bekonu, tak by końcówki wystawały na zewnątrz.Z udek usunąć skórę,mięso oddzielić od kości i pokroić w dużą kostkę.Wątróbkę i pieczarki podsmażyć na oleju.

2.Słoninę pokroić w drobną kostkę, połowę wątróbki pokroić w duże kawałki, resztę zmielić z mięsem drobiowym. Wymieszać mięso z jajkiem,pistacjami,śmietaną,wędzonym kurczakiem,doprawić przyprawami.Przełożyć do foremki,układając w niej też pieczarki w całości.

3.Piekarnik rozgrzać do 160 C. Całą masę przykryć bekonem.Formę owinąć folią aluminiową.Wstawić do brytfanki wypełnioną wodą. Trzymać w piekarniku ok 80 min. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i wstawić do lodówki na ok 5 godz. Podawać z grzankami i dobrym winem.

dodane na fotoforum:

jesorek

jesorek 2012-08-25

co to za pyszności serwujesz ?? wygląda super !!! a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

hania44

hania44 2012-08-25

Pieczeń wygląda rewelacyjnie ale wydaje mi się, że aby porównać jakość zdjęcia musiałbyś zrobić tą samą potrawę swoim aparatem bo tak to raczej nie widać różnicy w jakości...

hania44

hania44 2012-08-25

Może zdjęcia są bardziej ostre punktowo...a w tle mniej wyraźne...to prawdziwe makro! :)

kapsi79

kapsi79 2012-08-25

Lustrzanka nie robi jej właściciela fotografem.Jedzonko wygląda nieźle.

adamd66

adamd66 2012-08-25

Ja poproszę przepis jak można:)

marik54

marik54 2012-08-25

...sympatycznie to wygląda...

aam57

aam57 2012-08-25

Miodzio...

lisek68

lisek68 2012-08-25

bardzo ładnie podane!!!

eliszka

eliszka 2012-08-26

wyszła piękna smakowita sesja :))

sceller

sceller 2012-08-26

Super pyszności :)

hkusz60

hkusz60 2012-08-26

Fotki perfekt,ale przekąski jeszcze lepsze..:))) pozdrawiam,miłej niedzieli.

basik1

basik1 2012-08-26

pycha...robiłam!

pastelka

pastelka 2012-08-27

Nie sprzęt czyni fotografa....
Myślę, że Twoje zdjęcia w niczym gorsze.
Może przytoczę dowcip....
Na kolację do pewnego domu zaproszono fotografa. Pani domu oglądając zdjęcia wykrzyknęła: Ach jakie piękne. Musi Pan mieć doskonały sprzęt.
Gość żegnając się z gospodynią powiedział: Kolacja była doskonała. Musi Pani mieć doskonałe garnki.
Pozdrawiam:)))

yolly

yolly 2012-08-27

brawo....
podziękuj koledze...cudna zdjęcia....
Tobie dziękuję ...za ciekawy przepis...i na pewno smaczny....
dużo pracy musiałeś w to włożyć ....
Idź na casting do programu kulinarnego...np...ugotowani...;-)

oliwkaa

oliwkaa 2012-08-27

wczoraj widziałam w tv jak jedna pani robiła terriny. Nie jest to nic skąplikowanego więc czas sie za nie zabrać :0))) fajnie jej wyszła terrina z kolorowych puree owinietę w liscie botwinki,super to wygladało!!! Jednak Twoja (ta powyżej) wyglada rewelacyjnie,piekniej niż ta w tv....brawa !!!!

oliwkaa

oliwkaa 2012-08-27

jeszcze tylko pytanko...ta śmietana ma być gęsta czy raczej płynna ?

kot54

kot54 2012-08-27

O Terrina....pyszności....

bahus

bahus 2012-08-28

Nie widzę różnicy między Twoimi zdjęciami, a zdjęciami kolegi z wypasionym sprzętem.
Terrina ZNAKOMITA !!

hecioski

hecioski 2012-08-29

O matko, obśliniłem się;-)

bisia123

bisia123 2012-09-01

O jacie... jakie pyszności...

asiag76

asiag76 2012-09-02

pyszności...

kamus1

kamus1 2012-09-06

Ale ja zrobiłam się głodna.....:)))

dodaj komentarz

kolejne >