Cały czas mam nadzieję, że wiosną zacznę prowadzić moje małe Street Food. Robię przygotowania, ćwiczę przepisy kulinarne. Chcę stworzyć 5-6 wyjątkowych przekąsek na ciepło. W dużych miastach pewnie są miejsca, gdzie można zjeść prawdziwego hamburgera, jednak większość mało ambitnie stawia na mrożonki. Jadłem kiedyś dość smacznego hamburgera, właściciel reklamował się, że\"jest najlepszy w mieście\" Był smaczny, ale też mrożony. W Szczecinie w centrum otworzył się taki punkt, ale jeszcze tam nie byłem. Zdania znajomych są podzielone.
Ja ciągle ćwiczę, podpatruję innych, zaglądam do przepisów, modyfikuję je i ulepszam. Chciałem się z Wami podzielić kilkoma uwagami, na temat tego co na zdjęciu.
Mielę wołowinę, wrzucam do salaterki, dodaję majeranek, utłuczone w moździerzu ziele angielskie z kminem rzymskim, pieprz, sól, kilka posiekanych na drobno ząbków czosnku. Niektórzy dodają jajko, żeby lepiej skleić hamburgera, ja uważam, że może to spowodować, że mięso stanie się twardsze. Jak dobrze go uformujesz i mocno przyciśniesz, nie będzie się rozpadał. Żeby był soczysty i miękki zamiast jajka dodaję troszkę rosołu. Na patelni podsmażam drobno posiekany boczek i też dodaję do mięsa. Obok smażę cebulę pokrojoną w plastry. Hamburgery smażę na patelni, następnie kładę na nich ser tostowy i wraz z bułkami wkładam do piekarnika. Bułki muszą się podpiec, a ser rozpuścić.
W między czasie robię sos. Proporcje musicie dobrać sobie sami. Do kwaśnej śmietany dodaję majonez,dwa żółtka jajka, carry, łyżka musztardy dijon, drobno posiekane ogórki z zalewy musztardowej. Można je kupić pod różną nazwą,,kresowe,,kozackie, itp. Dodaję trochę posiekanego drobno awokado. Drobno posiekaną świeżą cebulkę. Odrobina chili w proszku. Pokrojone na drobno dwa fileciki anchois.
Sos nie może być za rzadki, jeżeli uznacie, że taki jest możecie zagęścić go odrobiną naturalnego serka homo.
Wyciągam podpieczone bułki z piekarnika, układam na nich 2-3 rodzaje sałaty. Troszkę rukoli nada orzechowego smaku. Sałatę smaruję sosem,a na to kładę hamburgera z serem. Na wierzch plaster dojrzałego pomidora i grillowana cebula. Porcja jest bardzo duża. Na zdjęciu są dwa hamburgery. Nie dałem rady zjeść dwóch, musiałbym być bardzo głodny.
Hamburger był pyszny, a satysfakcja ze zrobienie takiego posiłku ogromna.
Spróbujcie sami,,,
Jeżeli mieszkasz w okolicach Szczecina i masz w planie przyjęcie, chętnie pomogę.
dodane na fotoforum:
papik 2013-12-08
przykro mi, ale ślinotok powstały przy czytaniu przepisu, uniemożliwił mi doczytanie go końca, oj Panie Sławku całe szczęście, że mam daleko do Szczecina... pozdrawiam
astra40 2013-12-08
na pewno są pyszne. Ciekawi mnie, ile taki hamburger musiałby kosztować w Twoim Street Food, bo składniki są dosyć drogie i raczej z górnej półki. Więc, żeby na nim zarobić, to cena też musi być odpowiednia:) Chociaż ja z chęcią bym takiego zjadła bez względu na cenę:)
rybka11 2013-12-08
W Twoim wykonaniu musi być pyszny,,, to co jadłam do tej pory było do bani,,,miłej niedzieli,,powodzenia w otwarciu swojego punktu,,latem wpadnę ,,,,
funiak 2013-12-08
Slawku.....wkladasz w gotowanie serce....wielki +. Prezentujesz
high class wersja street food....by prosperowac potrzebujesz high class lokalizacji ...i sukces zapewniony.....powodzenia ulubiony:)
funiak 2013-12-08
i jeszcze jedno ....z ta wolowina i dodatkiem jajka....masz racje...nie chcemy mielonego kotleta....ja dodaje do mielonego odrobinke maki owsianej.....nie daje posmaku , nie skleja na kotlet, miesa soczyste a trzyma sie .....im mniej wyrabiasz hamburgerowe tym soczystsze...takie tylko moje 5 groszy:)
wisko15 2013-12-08
Trzymam kciuki za Twój Sławku interes :)))
Rozkręcaj go to przyjadę na degustację potraw :)
Pozdrawiam życzę ciepłej niedzieli :)
danutaw 2013-12-08
Oj Szefie, zaserwowałeś super jedzonko !!!
Mimo, że jestem po obiedzie, ale chętnie bym pokosztowała...:))))
Powodzenia i czekam , na kolejne pyszności :)))
pozdrawiam i uśmiech zostawiam :)))
luisa 2013-12-08
To ja też trzymam Cię za interes:)
luisa 2013-12-08
P.s Miało być kciuki za interes:)
luisa 2013-12-08
Polecam chłodny prysznic:)
maj56 2013-12-08
Jeden jest mój--najadłam się obiadu ale tego nie odmówię sobie--Pięknego popołudnia ze słoneczkiem Ci życzę:))
--
ofka63 2013-12-08
W sumie to sie cieszę ,że Szczecin daleko, powodujesz normalny ślinotok:)
Trzymam kciuki :)
tenia45 2013-12-08
Bardzo kaloryczne jedzonko...w sam raz na zimne dni...
...a czas biegnie nieubłagalnie...to prawda!
katka12 2013-12-08
jak już otworzysz, daj znać;)
mery50 2013-12-08
O tak święta tuż, tuż.
Jak widać pyszne i ciekawe potrawy przygotowujesz.
Pozdrawiam cieplutko i życzę
spokojnego niedzielnego wypoczynku :))
slav43 2013-12-08
Wprawdzie nie jadam hamburgerów przyrzadzanych przez nasze restauracje, sam chętnie jadam domowe.:)
brand16 2013-12-08
W dobrym punkcie jak otworzysz ten MacPiatal to powinno Ci pójść przy takim zaangażowaniu :)
coral81 2013-12-08
mmm....pycha
kris13 2013-12-08
Sławku,zgadzam się z Tobą,że po dodaniu surowego jajka są twardsze i nie dodawać tylko lepiej wyrobić dodając wody lub jak Ty rosołu.
Twoje hamburgery,a zwłaszcza sos rewelacja! Napewno będziesz miał stałych klientów...a nie pomyślałeś o bułkach własnego wypieku lub z jakiej prywatnej piekarni? bo te przypominają tradycyjne z marketu albo mrożone.
Życzę spełnienia tego marzenia o własnym Street Food :)))
irys3 2013-12-08
Przepysznie wyglądają.........na pewno będzie dużo chętnych na takie jedzonko.....życzę Ci tego Sławku:)
damianf 2013-12-08
mm :) smacznie wygląda ale wolałbym unikać na razie takiego jedzenia hehe :D Pozdrawiam !
ninka54 2013-12-08
pyszne przekąski-pozdrawiam
irena77 2013-12-08
Sławku...o tej porze zajrzałam i o mały włos fotkę bym zjadła...wygląda bardzo apetycznie,ale roboty przy jednym Hamburgery to jak dla mnie strasznie dużo roboty....gdzie takie cudo nabyć można....już jestem głodna :)
Dobranoc.
marica 2013-12-08
nie ma to jak Władysławowo:)
jolak54 2013-12-08
Pyszności u ciebie, ale ile to pracy wymaga......życzę Ci aby Twoje marzenia o małym biznesie spełniły się.......:)))
takaolga 2013-12-08
Coś mi się wydaje, że kiedyś wpadnę gdy będę w tamtych stronach. taki hamburger działa jak magnes :)
A marzenia są od tego by je spełniać. Wykosisz całą konkurencję - to pewne :D
Pozdrawiam
jagnes 2013-12-09
Sławku spokojnego tygodnia pozdrawiam serdecznie:)
irena77 2013-12-09
Witam.
Sławku chociaż ciepło dziś na dworze i temp.6°C na plusie to na deptak nie ma co iść bo deptać po deszczu też nie radzę.....Miłego poniedziałku życzę
Re: ta fotka to przy pl.Zamenhofa początek deptaka :)
oliwkaa 2013-12-09
No piekne Ci wyszly te hamburgerki !!!
oliwkaa 2013-12-09
re:
bliżej niz dalej he he
oliwkaa 2013-12-09
re:
przestań juz z ta piekna oliwką !!! masakra i juz !!
humorek 2013-12-09
Ciekawostka na dobry humorek:
Do wytwórni pasztetów przyjechała kontrola z sanepidu.
Insektor pyta:
- Czy ten pasztet z zająca jest naprawdę z zająca?
- Tak, ale prawdę mówiąc dodajemy jeszcze koninę.
- A w jakich proporcjach?
- Pół na pół... Jeden zając, jeden koń.
mocarz 2013-12-09
u mnie w miesicie taki robiony to koszt koło 18zl ale jest "megaaa"
a tu masz linka
https://www.facebook.com/burgermam
tylko ja mam paru znajomych w Szczecinie i sami mówia ze jedzenie tu to porażka jedynie co im wpada to jakieś pierozki w kioskach :) pojęcia nie mam o czym mówią.....
Słąwek ja wiem że w twoim wykonaniu to i "kot" by smakował wybornie :)
pozdrawiam
madziak 2013-12-09
Ha, ha, ha!!! Świetny Humorek :))))
Trzymam kciuki Sławku za rychłe otwarcie ulicznego bufetu [nie będę pisać o "interesie" ;)].
Twój przepis wart wypróbowania :)
hankag 2013-12-10
Re:rozmaryn był tylko dla ozdoby-tylko to ziółko mi zostało z letnich wysiewów,a potrzebowałam czegoś zielonego.
anett2 2013-12-10
prowadzisz knajpkę w domu??:) bo tyle u Ciebie smakołyków... mógłbyś na tym zarabiać;)
anana57 2013-12-10
Słusznie jajka nie daje się , twardnieje wołowina..ale musze wypróbować Twój przepis ..pozdrawiam
fanrats 2013-12-10
Wszystko cudnie, ale te surowe żółtka w sosie... W domu OK, lecz nie wiem czy to dobry pomysł jeśli chodzi o sprzedaż. Za duże ryzyko salmonelli. I nie wiem co na to Sanepid...
Tak dawno jadłam hamburgera, że już nie pamiętam jak smakował.
Na Twojego bym się skusiła :)
oliwkaa 2013-12-10
Szkoda że Cie nie mogę walnąć za ta Oliwkę ha ha ha
anad60 2013-12-10
kurcze do Ciebie napisać komentarz
to aż paluch boli....jadę i jadę na dół...
i kuńca nie widać....Otwieraj tą knajpkę to wpadnę
na dobre jedzonko...Pozdrawiam ;)
re; a maxsiu to co chwilę nowe konta zakłada
i zakłada i usuwa...i tak się bawi jak dziecko ...
alkaa 2013-12-10
wyglądają super apetycznie...zresztą wiadomo ,że takie są -bo robione przez Ciebie...
fabiola 2013-12-10
Mmm,czyzbys koty lubil??Milo ze Ci sie spodobal moj :-)) Czemu kusisz takim niezdrowym zarciem,lubie tak niezdrowo czasem zjesc:-))
mootyll 2013-12-10
Kurczeee.....zgłodniałam:)
luisa 2013-12-10
Zabieram tylko frytki i już mnie nie ma:)
jankewa 2013-12-11
to dla mnie- bo tu to tylko ja chyba siedzę hahahahhahaa
ale bomby- jeden mi wystarczy :-))))))
danutaw 2013-12-11
Samych miłych zdarzeń....
dużo radości w sercu i dobrego humoru .....życzę :)))
Czekam na nowe danie Szefa !
Pozdrawiam :)
gustklift 2013-12-11
re : wiedziałem że to jest guzik G. Mazowieckiej , mój jest z szarfą :)
dzięki za link...
marica 2013-12-11
re: nie mozna myslec tylko o jedzeniu:) nie samym chlebem zyje czlowiek......,,he he, he,,
trels 2013-12-12
kuszący duecik...
depka 2013-12-12
..No i ja ja swoje pięć groszy...
doskonały przepis..właśnie dlatego ,że
bez jaj..rosół i tylko rosół...do mielonych też!
no i świeże mięsko ..:)
Pozdrawiam :)
jaras699 2013-12-13
Witaj!Jaki masz pomysł żeby wszystkie Twoje potrawy były ciągle tej samej jakości?5-10szt.w domu mozna zrobic ale kilkaset dziennie to sam nie ogarniesz tego.Ale pomysł jest dobry na coś swojego bo Twój talent niech posmakują inni.Pozdrawiam serdecznie!
gracha1 2013-12-14
Sławku, otwieraj swój "Street ..." a my już będziemy wiedzieli, gdzie Cię szukać.
tom71q 2013-12-14
Wszystko podobnie robię poza tym że steka biorę z półki z biedronki :D
belaiza 2013-12-15
nawet jeśli nie jestem głodna to i tak ślina mi cieknie przy czytaniu opisów Twoich potraw :)
lafii 2013-12-15
Szczerze przyznam, że dziwię się, że jeszcze nie masz swojej ... poetyckiej kuchenki...
bogetch 2014-01-04
jednym słowem wstretny Mac Donalds.. nic gorszego .. ludzie opanujcie się .. dzisiaj się juz tak nie odżywia .. to gwózdz do trumny