Kuchenne inspiracje Piatala.
Przyjechała Kuzynka Żony na 2 dni.
Podałem kilka dań. Niestety nie było kiedy robić zdjęć. Na zdjęciu przekąska na ciepło. Zapiekany bakłażan z szynką, mozzarellą, sosem pomidorowym i parmezanem. Polecam każdemu. Wyborna przekąska,,,
Łatwo zachwycisz swoich gości.
Zrób to tak:
Obierz ze skórki bakłażana, pokrój na grube plastry. Szynkę też pokrój na plastry. Bakłażana i szynkę podpiecz na małym ogniu na patelni. Staraj się ograniczyć ilość oleju. Następnie naczynie do pieczenia wyłóż papierem i ułóż warstwami : bakłażana, szynkę, mozzarellę. Wsadź na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, aż mozzarella się roztopi. W tym czasie w garnku przygotuj sos pomidorowy. Użyj świeżych pomidorów, albo jak się spieszysz, rozdrobnionych z puszki. Do pomidorów dodaj liście bazylii, posiekany czosnek i cebulę, dodaj kostkę rosołową, pieprz, sól, majeranek. Jak wszystkie warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje, wyciągnij potrawę z piekarnika, ułóż na talerz, polej sosem i posyp startym parmezanem.
Jest na prawdę niezła, może podzielicie się uwagami jak zrobicie,,,??
Danie bardzo proste i szybkie.
dodane na fotoforum:
gigos7 2014-04-10
... no i znów kusisz szefie!!!
Pyszności tu widzę i muszę teraz poszperać w lodówce :)))
Pozdrawiam :)
tom71q 2014-04-10
kur... nie na noc o jedzeniu i jeszcze laske ma na 2 dni :D
danka1 2014-04-10
o tak smakowita przekąska
jaworr 2014-04-10
Super danie, a i żona ma się z Tobą dobrze, zleci Ci gotowanie...:)))
Zgłodniałam i co mam robić.... jest 23.38... zajrzeć do lodówki?
Takiego dania tam nie mam...:((
krysiaa 2014-04-10
Szefie pysznie wygląda............ale ja o tej porze podziękuję... może rano coś zostanie...:)
Dobrej nocy Sławku życzę...:)
lulka1 2014-04-10
sorry ale po co chemia w postaci kostki rosołowej ..wiadomo ,że to świństwo ,a do dan wegetariańskich to bzdura dodawać coś takiego
lulka1 2014-04-11
chyba tą szynkę od razu wyparłam z przepisu , tyle wspaniałych produktów, możliwości użycia przypraw ,świeżych ziół ,a tu niespodzianka ..kostka rosołowa fujj ...nie powiem używam raz na jakiś długi czas jak coś mi się nie uda , podrasuję smak chemią ..
elap6 2014-04-11
Zjadła bym nawet o tej porze..... Nie da się tego przesłać jakimś DHL-em :-) :-) :-)
lulka1 2014-04-11
Ree ...nie .. nie ustalam żadnych zasad gotowania ,wzoruję się na takich jak Ty \'\'szef kuchni \"i metodą prób i błędów odrzucam to co niedobre dla mnie .. i powiedziałam Ci w prost ,że nie popieram dodawania do potraw chemii w postaci kostek rosołowych które nie wiele maja wspólnego z wywarem z mięsa i warzyw.. i to tyle na ten temat .
..bez urazy
dodaj komentarz
szinue 2014-04-11
..dobrego dnia :)
danutaw 2014-04-11
..świetna przekąska.., smacznie...!!!)
Pozdrawiam cieplutko :):):):)
Miłego weekendu życzę...
zawilec 2014-04-11
Wspaniale wygląda.
eliza9 2014-04-11
...szkoda,ze patrzac nie uda sie zasmakowac...a tak apetycznie wyglada...usmiechnietego weekendu Ci zycze nie zapominajac o rozkoszach kulinarnych..:)
krysiaa 2014-04-11
Apetycznie wygląda napewno pyszne...:)
miłego popołudnia Sławku...:)
..re..jeszcze nie zdążyli ........:)
trawnik 2014-04-11
Ciekawie to wszystko wygląda :) A ja też dziś zrobiłem coś czego wcześniej w kuchni nie udało mi się. Ale to przepis była zapożyczony. Ja za cienki Bolek jestem w tym temacie :) Witam serdecznie :)) i życzę udanego weekendu :)) Oczywiście w dobrych humorach i miłym towarzystwie :))
maj56 2014-04-11
Pięknego weekendu i dużo słoeczka Ci życzę--pozdrawiam wiosennie:))pychotka aż mi ślinka leci:))
luna04 2014-04-11
Piatal, kilka dni glodowki bylo booooo
pokazywales tylko skarby, hehehhehe
Nareszcie cos nowego.
S M A C Z N E G O
Milego dnia.
halka 2014-04-12
re: Meksyk to już przeszłość..koniec leniuchowania!.Od 6 dni jestem już w domu i przygotowuję się do świąt.Pozdrawiam cieplutko.
tonken 2014-04-12
dawno temu to wylazło u ciotki na slasku przy schodach,zdjecie troche rozmazane jest,pozdro
nastia 2014-04-12
mm..palca lizać:-)
skajka1 2014-04-12
lubię takie wynalazki :) w najbliższym czasie na pewno to zrobię :)
pozdrawiam :))
ebrima 2014-04-12
A ja tylko zrazy zawijane w szybkowarze zrobiłam ...
Na lenia wychodzę przy Tobie ... ;-((
martaz 2014-04-14
Zrobiłam dzisiaj bakłażana z Twojego przepisu,był pyszny,tylko ja nie dawałam szynki.....dzieciom bardzo smakowało.....dzięki za przepis....
kornikk 2014-04-15
aaaaaaaaaaaaaaaaa zazdroszczę zonie i kuzynce żony i ........ całej reszcie.....................:)
an36a 2014-04-16
Ale ucieszyły mnie te przepisy pod cudownymi potrawami!!!
semara 2014-04-20
Taki "kucharz: to skarb, chcę takiego:)) Pozdrawiam