Szef kuchni serwuje,,,

Szef kuchni serwuje,,,

Kanapka z pieczoną mortadelą. Rewelacja.

Dzisiaj zrobiłem coś bardzo smacznego. Pomysł zaczerpnięty z Nowego Yorku, jak zawsze dość poważnie przeze mnie zmodyfikowany. Opiszę wszystko dokładnie, bo rzecz jest tego warta.
Kupiłem grubą, dobrej jakości mortadelę pokrojoną w cienkie plasterki. Rozpiętość ceny była od 8.00 do 19.00 Plasterki złożyłem na połowę, a następnie 3 szt ułożyłem na patelni złączone ze sobą na zakładkę. Obok smażył się boczek w plastrach. Wybrałem gotowany, bo wędzony mógł być za słony. Na oddzielnej małej patelni poddusiłem cebulkę i pieczarki z odrobiną pieprzu, soli, sosu sojowego i majeranku. Gdy mortadela się przyrumieniła odwróciłem na drugą stronę i położyłem na niej plaster dobrej gatunkowo mozzarelli i sera cheddar, ale może być dowolny inny. Przykryłem przykrywką co spowodowało, że ser pięknie się rozpłynął po mortadeli. W piekarniku podpiekłem bułkę, zależało mi, żeby miała efekt chrum chrum. Bułki do hamburgerów sprzedawane w marketach się do tego nie nadają. Wybrałem dobrej jakości bułkę grubo ziarnistą z prywatnej piekarni. Na podpieczoną bułkę położyłem 2 liście sałaty, remuladę carry, a następnie 2 plastry ogórka konserwowego kanapkowego. Na to z patelni upieczoną mortadelę z roztopionymi serami. Upieczone plastry bekonu. Na samą górę położyłem pieczarki z cebulką. Spiąłem szpilką. Smak mnie zaskoczył i przeszedł oczekiwania. Genialna kanapka, która zasmakuje każdemu. Miło mi będzie, jeżeli ktoś zrobi i podzieli się wrażeniami. Smacznego.

Remulada Carry.
Drobno posiekane jabłko, cebula, ogórek konserwowy, woda z ogórków. Sól, pieprz, carry, ostra mielona papryka. Wszystko w dowolnych dla siebie proporcjach, jak lubisz. Produkty połączyłem gęstą śmietaną. Jak będzie za kwaśna, przełam odrobiną cukru.Nie dodawałem dużo carry, chciałem, żeby było wyczuwalne, ale nie zdominowało całej kanapki. Dla zagęszczenia oprócz śmietany dodałem troszkę gęstego serka homo.

dodane na fotoforum:

hania44

hania44 2017-02-05

Coś dla mnie, tym bardziej, że nie mam już w domu pieczywa! :)
Świetnie, że jesteś z nową zakąską! :):):)

atiseti

atiseti 2017-02-05

wieki nie jadłam mortadeli a Twoja aż mi zapachniała, spróbuję zrobić .....
pozdrawiam serdecznie, dawno Cię nie było !

anad60

anad60 2017-02-05

Oj Szefie Kanapka smakuje na pewno wyśmienicie !!!
i wygląda bardzo apetycznie....mniam *;*

dosiak

dosiak 2017-02-05

Wygląda świetnie....smakuje zapewne wyśmienicie ale.....właśnie te kalorie - jeśli ktoś może jeść to super - niestety nie dla mnie - zdrowie ponad wszystko :)

alasu

alasu 2017-02-05

Szefie kanapka wygląda wspaniale, ale dla mnie to za duża porcja podzielę się z kimś.
Pozdrawiam .....

stachs7

stachs7 2017-02-05

Ślinka cieknie....

stor55

stor55 2017-02-05

wygląda bardzo pysznie,aż ślinka cieknie

henry47

henry47 2017-02-05

Po takiej kanapce to dopiero można kopać:))

wiska

wiska 2017-02-05

Ekstra kanapka, od niedawna odkryłam też na nowo zapomnianą mortadelę:)...pozdrawiam!

inesss

inesss 2017-02-05

Big-kanapka :) ja czasem robię też z mortadeli ale takie mini mini :)

alik61

alik61 2017-02-05

chętnie spróbowałabym;)

ewjo66

ewjo66 2017-02-05

muszę spróbować...wygląda zachęcająco :-)

isia2

isia2 2017-02-05

ale pyszne!!! a ja na diecie :(

coma11

coma11 2017-02-05

mniam ale nie wiem co to za mortadela ??? jaka wartość

krycha2

krycha2 2017-02-06

Zjadłabym z wielką chęcią ....ale...no właśnie...jak się do nie dobrać?..hi,hi...Mortadeli dawno nie jadłam...mówią,że to zmielone śmieci ,sama nie wiem...Kiedyś jadało się ją bo była dobra i tania.Uwielbiały ja moje wnuki...No ale spróbuję...

elza100

elza100 2017-02-06

Na pewno pyszna ,bo pysznie wygląda ..Pozdrawiam:-)

jaworr

jaworr 2017-02-06

Apetyczna ta kanapka i opis....ale strasznie wysoka i nie wiem czy by moje zawiasy wytrzymały....pozdrawiam..:)

vinga

vinga 2017-02-06

Jestem rzadkim gościem w garnku, więc mam wiele zaległości.
Wpadłam zostawić pozdrowienia Sławku. :)

marinka

marinka 2017-02-06

zrobie sobie na pewno pychota pozdrawiam

pdorota

pdorota 2017-02-07

Teraz przepis na sposób jedzenia tej piramidy przydałby się........:)))

zabuell

zabuell 2017-02-08

Nie mam takiej rozwartosci paszczowej!

ewulka

ewulka 2017-02-08

apetyczna ale trudno ją zmieścić ,za wysoka :)

edge56

edge56 2017-02-12

Mordę mam dużą, ale nie wiem czy dałbym radę? ;-))

lusiawj

lusiawj 2017-02-16

Inspirujący pomysł, a te sosy jak ten to sam wymyślasz??Ja mam problem ani glutenu, ani laktozy no i wątroba nie lubi wielu rzeczy.Szukam u Ciebie jakiś inspiracji do gotowania, bo talentu i odwagi nie mam...niestety.Pozdrawiam b. serdecznie

isia222

isia222 2017-02-18

, fajnie wyglada ten burger domowy

hasedi

hasedi 2017-03-26

Szkoda ze nie lubię pichcić..

alola11

alola11 2017-04-01

bardzo dobry pomysł na pyszną kanapkę

dodaj komentarz

kolejne >