Kanapka z pieczoną mortadelą. Rewelacja.
Dzisiaj zrobiłem coś bardzo smacznego. Pomysł zaczerpnięty z Nowego Yorku, jak zawsze dość poważnie przeze mnie zmodyfikowany. Opiszę wszystko dokładnie, bo rzecz jest tego warta.
Kupiłem grubą, dobrej jakości mortadelę pokrojoną w cienkie plasterki. Rozpiętość ceny była od 8.00 do 19.00 Plasterki złożyłem na połowę, a następnie 3 szt ułożyłem na patelni złączone ze sobą na zakładkę. Obok smażył się boczek w plastrach. Wybrałem gotowany, bo wędzony mógł być za słony. Na oddzielnej małej patelni poddusiłem cebulkę i pieczarki z odrobiną pieprzu, soli, sosu sojowego i majeranku. Gdy mortadela się przyrumieniła odwróciłem na drugą stronę i położyłem na niej plaster dobrej gatunkowo mozzarelli i sera cheddar, ale może być dowolny inny. Przykryłem przykrywką co spowodowało, że ser pięknie się rozpłynął po mortadeli. W piekarniku podpiekłem bułkę, zależało mi, żeby miała efekt chrum chrum. Bułki do hamburgerów sprzedawane w marketach się do tego nie nadają. Wybrałem dobrej jakości bułkę grubo ziarnistą z prywatnej piekarni. Na podpieczoną bułkę położyłem 2 liście sałaty, remuladę carry, a następnie 2 plastry ogórka konserwowego kanapkowego. Na to z patelni upieczoną mortadelę z roztopionymi serami. Upieczone plastry bekonu. Na samą górę położyłem pieczarki z cebulką. Spiąłem szpilką. Smak mnie zaskoczył i przeszedł oczekiwania. Genialna kanapka, która zasmakuje każdemu. Miło mi będzie, jeżeli ktoś zrobi i podzieli się wrażeniami. Smacznego.
Remulada Carry.
Drobno posiekane jabłko, cebula, ogórek konserwowy, woda z ogórków. Sól, pieprz, carry, ostra mielona papryka. Wszystko w dowolnych dla siebie proporcjach, jak lubisz. Produkty połączyłem gęstą śmietaną. Jak będzie za kwaśna, przełam odrobiną cukru.Nie dodawałem dużo carry, chciałem, żeby było wyczuwalne, ale nie zdominowało całej kanapki. Dla zagęszczenia oprócz śmietany dodałem troszkę gęstego serka homo.
dodane na fotoforum:
hania44 2017-02-05
Coś dla mnie, tym bardziej, że nie mam już w domu pieczywa! :)
Świetnie, że jesteś z nową zakąską! :):):)
atiseti 2017-02-05
wieki nie jadłam mortadeli a Twoja aż mi zapachniała, spróbuję zrobić .....
pozdrawiam serdecznie, dawno Cię nie było !
anad60 2017-02-05
Oj Szefie Kanapka smakuje na pewno wyśmienicie !!!
i wygląda bardzo apetycznie....mniam *;*
dosiak 2017-02-05
Wygląda świetnie....smakuje zapewne wyśmienicie ale.....właśnie te kalorie - jeśli ktoś może jeść to super - niestety nie dla mnie - zdrowie ponad wszystko :)
alasu 2017-02-05
Szefie kanapka wygląda wspaniale, ale dla mnie to za duża porcja podzielę się z kimś.
Pozdrawiam .....
stachs7 2017-02-05
Ślinka cieknie....
wiska 2017-02-05
Ekstra kanapka, od niedawna odkryłam też na nowo zapomnianą mortadelę:)...pozdrawiam!
krycha2 2017-02-06
Zjadłabym z wielką chęcią ....ale...no właśnie...jak się do nie dobrać?..hi,hi...Mortadeli dawno nie jadłam...mówią,że to zmielone śmieci ,sama nie wiem...Kiedyś jadało się ją bo była dobra i tania.Uwielbiały ja moje wnuki...No ale spróbuję...
jaworr 2017-02-06
Apetyczna ta kanapka i opis....ale strasznie wysoka i nie wiem czy by moje zawiasy wytrzymały....pozdrawiam..:)
vinga 2017-02-06
Jestem rzadkim gościem w garnku, więc mam wiele zaległości.
Wpadłam zostawić pozdrowienia Sławku. :)
lusiawj 2017-02-16
Inspirujący pomysł, a te sosy jak ten to sam wymyślasz??Ja mam problem ani glutenu, ani laktozy no i wątroba nie lubi wielu rzeczy.Szukam u Ciebie jakiś inspiracji do gotowania, bo talentu i odwagi nie mam...niestety.Pozdrawiam b. serdecznie