oscypek -działkowe gotowanie ...

oscypek -działkowe gotowanie ...

przepis:
https://kuchnia.my-forum.pl/posts/1040/1545/
... jak samemu zrobić sobie oscypka ;-)


... moja produkcja oscypka :-)
-słodkie mleko z podpuszczką, dzięki niej mamy taką konsystencje sera
-podpuszczka powoduje koagulacje mleka, tj. jego przejście w żel, powszechnie zwany skrzepem.

-steffek oto mam nadzieję że w miarę dokładny opis ;-)

... formę i podpuszczkę kupiłem w zakopcu :-) przepis tez mam od znajomego górala :-)

-trzeba pilnować temperatury mleka, podpuszczkę rozpuść z wodą, woda i mleko musi mieć temperaturę około 35-40 stopni
jak za zimne i za ciepłe to nic z tego nie będzie wszystko jest do wylania :-(
następnie dobrze pokrój skrzep i daj mu 30 min odpocząć jak na zdjęciu (oczywiście przy wyłączonym gazie)
jak będziesz moczyć i wyciskać ser, to temperatura wody musi mieć 55-60 stopni serki muszą poleżeć ok 10 min (będą wtedy plastyczne)
potem wyciskasz, formujesz i wkładasz do cieplej wody
co najmniej 4 razy (powtarzasz tą czynność) trzeba mocno wyciskać aby pozbyć się powietrza i nadmiaru wody ze środka (ja użyłem metalowego kubka) zakładasz formę i nadajesz im ten słynny kształt ;-)
następny etap to solanka woda musi być tak gęsta żeby oscypki wypływały na wierzch 24 godzinki w kąpieli solnej ;-)
jak będziesz wędził to, dokładnie osusz oscypki przed wędzeniem i wędź maksymalnie 5-6 godzin przy 40 C takie wędzenie nazywa się "zimnym dymem"
to tyle, jak przejdziesz pierwszy etap to na pewno się uda ;-)
ja robiłem takie zwykłe bez wędzenia, jak się kiedyś wędzarni dorobię to zrobię wędzone ;-)

dodane na fotoforum:

steffek

steffek 2010-11-16

Jak dla mnie rewelacja...

dodaj komentarz

kolejne >