... prosto z rzeki
6 szklanek wody, 1/2 szklanki octu 10%, 5 łyżeczek cukru, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, listek laurowy, cebula, marchewka
rybę smażymy na oliwie uprzednio oprószoną w mące
rybę prosto z patelni należy włożyć do słoika i zalać gorącą zalewą, teraz zakręcić i odwrócić słoik " ogóry nogami" Nie trzeba ich pasteryzować, następnie odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki
... będzie zagrycha jak ta lala ;-)
dodane na fotoforum:
maxmen 2011-09-08
Hahaha... biere flaszkie i lete... :)))
piwolub 2011-09-08
Taaaak, jako wędkarz od ponad 35 lat absolutnie potwierdzam co autor napisał. Chylę czoło przed rozsądną proporcją ocet-woda (tu 12:1) ! Niektórzy jak zrobią te rybki, to aż gębę wykręca. Warto powiedzieć, że ości tych krąpików rozpuszczą się po pewnym czasie. Po jakim ? To zależy od mocy roztworu octowego. Im mocniejszy tym szybciej znikną.
pozd