https://kuchnia.my-forum.pl/posts/1047/1028/
ZAKWAS:
Składniki:
na 1 litr
2 łyżki mąki -czubate
2 łyżki mąki razowej - czubate
1 "dupka" od razowego chleba
około 1 litra przegotowanej letniej wody
główka czosnku - ten czosnek potem ląduje w zupie
ziele
listek
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Przepis:
Do słoja wsypujemy wszystkie składniki i zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy na około 4 do 5 dni (nasz zakwas trzeba zamieszać 2 razy dziennie żeby nie z pleśniał)
Składniki:
1 porcja zakwasu -taki zakwas można samemu zrobić,
1 ½ litry wywaru jarzynowego,
4 pętka dobrej białej kiełbasy,
¼ kg wędzonego boczku lub bekonu,
cebula,
śmietana 22 %,
sól,
pieprz w kulkach,
liść laurowy,
2 - 3 ziela angielskie,
majeranek.
Przepis:
Do garnka z wywarem wkładamy białą kiełbasę, kawałek wędzonego boczku. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 min. Po tym czasie kiełbasę i boczek wyjmujemy na talerz do ostygnięcia. Teraz dusimy drobno pokrojoną cebulę, Podduszoną cebulkę wkładamy do garnka. Do tak przygotowanego wywaru wlewamy zakwas bez fusów, które zwykle zalegają dno. Dodajemy majeranek i gotujemy około 15 min. Po tym czasie odstawiamy zupę z ognia i dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ew. solą do smaku. Kiełbasę i boczek kroimy w plasterki, układamy na talerze i zalewamy barszczem.
dodane na fotoforum: