będzie, barszcz wielkanocny ...

będzie, barszcz wielkanocny ...

https://kuchnia.my-forum.pl/posts/1047/1028/


ZAKWAS:


Składniki:
na 1 litr
2 łyżki mąki -czubate
2 łyżki mąki razowej - czubate
1 "dupka" od razowego chleba
około 1 litra przegotowanej letniej wody
główka czosnku - ten czosnek potem ląduje w zupie
ziele
listek
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Przepis:
Do słoja wsypujemy wszystkie składniki i zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy na około 4 do 5 dni (nasz zakwas trzeba zamieszać 2 razy dziennie żeby nie z pleśniał)


Składniki:

1 porcja zakwasu -taki zakwas można samemu zrobić,
1 ½ litry wywaru jarzynowego,
4 pętka dobrej białej kiełbasy,
¼ kg wędzonego boczku lub bekonu,
cebula,
śmietana 22 %,
sól,
pieprz w kulkach,
liść laurowy,
2 - 3 ziela angielskie,
majeranek.

Przepis:
Do garnka z wywarem wkładamy białą kiełbasę, kawałek wędzonego boczku. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 min. Po tym czasie kiełbasę i boczek wyjmujemy na talerz do ostygnięcia. Teraz dusimy drobno pokrojoną cebulę, Podduszoną cebulkę wkładamy do garnka. Do tak przygotowanego wywaru wlewamy zakwas bez fusów, które zwykle zalegają dno. Dodajemy majeranek i gotujemy około 15 min. Po tym czasie odstawiamy zupę z ognia i dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ew. solą do smaku. Kiełbasę i boczek kroimy w plasterki, układamy na talerze i zalewamy barszczem.

dodane na fotoforum:

mimozka

mimozka 2012-04-02

Mogę się zgłosić, dasz troszeczkę! Uwielbiam! pozdrawiam:)

pinecha

pinecha 2012-04-02

... oczywiście :-)

lulka1

lulka1 2013-09-30

nastawiłam sobie zakwas z Twojego przepisu , zobaczymy co mi wyjdzie :)

pinecha

pinecha 2013-10-01

-lulka1
... na pewno, coś dobrego ;-)

dodaj komentarz

kolejne >