wędlina własnej roboty ;-)

wędlina własnej roboty ;-)

... polędwica łososiowa i boczek à la włoski ;-)
https://kuchnia.my-forum.pl/topics/1824/


Pancetta naturale rotolo:

... ładny płat boczku (bez skóry) nacieramy, solą peklową (dwie łyżki od zupy czubate!), pieprzem, czubatą łyżką cukru, ziołami prowansalskimi i majerankiem na koniec ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej.

ja swój natarty boczek, włożyłem w plastykową foremkę, obłożyłem czosnkiem pokrojonym w plasterki oraz liśćmi laurowymi i przykryłem deseczką, oraz obciążyłem dwiema 1,5 litrowymi butelkami i włożyłem do lodówki na 7 dni. (tak zwane peklowanie na sucho). w między czasie przewracałem mięsko na drugą stronę, i odlewałem powstały płyn. po tygodniu, oprószamy boczek pieprzem (ja dałem dodatkowo jeszcze odrobinę soli peklowej, tak na wszelki...) boczek zwijamy w ciasną roladę tłustą stroną na zewnątrz, sznurujemy i obkładamy listkami. teraz wieszamy przy rozszczelnionym oknie na 2-3 dni. po tym czasie ląduje s powrotem w lodówce na około miesiąc lub dłużej (mój boczek po 2 tygodniach zaczął przypominać zelówkę, więc go dodatkowo obłożyłem plasterkami czosnku i zawinąłem w folię spożywczą) to pewnie efekt nowych lodówek (w końcu się trochę różnią od starych)

-nie spodziewałem się że taka bajka z niego wyjdzie ;-)


wędlinka dojrzewająca ;-) "polędwica łososiowa"

schab obrany z błony, ładniej wygląda ;-) i co najważniejsze później się lepiej kroi
... pierwszy etap już za mną :-) czyli marynowanie w cukrze, teraz leży w soli do jutra :-)



-dobę marynujemy w cukrze, powstały płyn odlewamy i co jakiś czas przewracamy ;-)
-kolejny krok to doba w soli (parę łyżek, podobnie jak cukru) płyn też odlewami i co jakiś czas przewracamy ;-)
-potem to już przyprawy, pieprz, majeranek, ... czosnek, co kto lubi
-następnie ma wisieć zawinięte w płótno, gazę lub pończochę około tygodnia

-po tygodniu może dojrzewać w lodówce, tylko nie wiem czy ma na to szansę ;-)
-koniecznie trzeba użyć krajalnicy, czym cieńsze to lepiej
-jak to z wędlinami dojrzewającymi ...

dodane na fotoforum:

kepii

kepii 2012-04-04

Ale apetyczny moja karkóweczka prawie zjedzona,pozdrawiam,.

yme4me

yme4me 2012-04-04

tego mi potrzeba - praktyki w przyrządzaniu mięsa.

kopila

kopila 2012-04-04

wyglądają baaaardzo apetycznie :)

wiga50

wiga50 2012-04-05

Rewelacja..... dobrze, że można samemu wyprodukować
sobie wędlinkę :)
Pozdrawiam.

bachaa

bachaa 2012-04-05

ten boczek jest bardzo interesujący, mozn aprosić o przepis? ;p

baygel1

baygel1 2012-04-05

Polędwicę robię ,ale chętnie zrobiłabym taki boczek. Proszę uchylić rąbka tajemnicy i zdradzić przepis!

pinecha

pinecha 2012-04-05

-baygel1
...proszę bardzo, i smacznego
http://kuchnia.my-forum.pl/posts/1824/1902/

bachaa

bachaa 2012-04-06

oooo, to będę musiała wypróbować ten boczek, polędwicę już robiłam parę razy, a teraz dojrzewa karkówka na święta

dodaj komentarz

kolejne >