krewetki z ryżem ;-)

krewetki z ryżem ;-)

Składniki: 2 paczki krewetek królewskich (paczka 250 gram), 3 paczuszki ryżu, 3 pory, 1 dymka, 2 cytryny, duży pęczek kopru, sos słodko kwaśny, sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, łyżeczka soli, pieprzu ziołowego i chilli, paczka suszonego koperku.

Przepis: Przygotowujemy marynatę, rozmrożone krewetki przekładamy do miski i zalewamy sosem słodko kwaśnym, 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami octu, 2 łyżkami oliwki, soli,pieprzu, chilli, i suszonego kopru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakąś godzinkę. 3 torebki ryżu gotujemy przez 7 minut, następnie przekładamy go na woka i smażymy z dodatkiem koperku i oliwy z oliwek i wyciśniętej jednej cytryny (cytrynę wyciskamy na sam koniec smażenia), ciągle mieszamy i skrobiemy łopatką (ryż nie może się przypalić). Na drugą patelnie wlewamy krewetki wraz z marynatą i smażymy do momentu zredukowania się sosu o połowę i dodajemy wyciśniętą cytrynę. Na 3 patelni smażymy na 2 łyżkach oliwy z oliwek przez 5 minut drobno posiekaną dymkę i pora pokrojonego w paski. Gotowy ryż przekładamy w filiżanki i stawiamy ładną babeczkę ryżową na talerzu, następnie do o koła babki układamy krewetki, zalewamy połowę babki ostrym sosem z krewetek i dekorujemy smażonym porem.



przepis:

https://kuchnia.my-forum.pl/posts/1039/802/

dodane na fotoforum:

midnigh

midnigh 2009-04-01

bardzo ładnie to wygląda, ale nie wiem, czy spróbuję krewetek

pinecha

pinecha 2009-05-15

polecam, te duże to smakują jak kurczak ;-)

piatal

piatal 2009-09-02

piękne,,a jak smakują,,,,echhhh

dodaj komentarz

kolejne >