Z przepisu "loniaa"
Składniki na 16 bułeczek:
* 325 ml letniego mleka
* 50 g roztopionego masła
* 1,5 łyżeczki majonezu
* 500 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* pół łyżeczki soli
* 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.
Nadzienie makowe:
* roztopione masło
* cukier
* mak (suchy)
Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.
lub nadzienie serowe:
* 400 g zmielonego twarożku
* pół szklanki cukru pudru
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 1 żółtko
* 4 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę.
lub nadzienie orzechowe:
* 200 g zmielonych orzechów laskowych
* 75 g cukru
* 3 łyżki słodkiej śmietanki
* 100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
* 1 łyżka rumu lub aromat rumowy
Wszystkie składniki wymieszać.
Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.
Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut.
Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
Smacznego :)
shera 2010-06-05
Wszystkie szczeniaczki trafiły w dobre, kochające ręce po za jednym, którego ktoś nam brutalnie zabił samochodem :-(