Będą bułeczki:)

Będą bułeczki:)

Z przepisu "loniaa"

Składniki na 16 bułeczek:

* 325 ml letniego mleka
* 50 g roztopionego masła
* 1,5 łyżeczki majonezu
* 500 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* pół łyżeczki soli
* 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych

Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.

Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.

Nadzienie makowe:

* roztopione masło
* cukier
* mak (suchy)

Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.

lub nadzienie serowe:

* 400 g zmielonego twarożku
* pół szklanki cukru pudru
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 1 żółtko
* 4 łyżki miękkiego masła

Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę.

lub nadzienie orzechowe:

* 200 g zmielonych orzechów laskowych
* 75 g cukru
* 3 łyżki słodkiej śmietanki
* 100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
* 1 łyżka rumu lub aromat rumowy

Wszystkie składniki wymieszać.

Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.



Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut.

Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.

Smacznego :)

katakum

katakum 2010-06-04

..ale jak mistrzowsko zakręciłaś

shera

shera 2010-06-05

Wszystkie szczeniaczki trafiły w dobre, kochające ręce po za jednym, którego ktoś nam brutalnie zabił samochodem :-(

ewusia

ewusia 2010-06-05

Oryginalne wykonanie...ciekawe.

rycho2

rycho2 2010-06-07

oj będzie co połasować

azurka

azurka 2010-06-15

mniam mniam:))

alasu

alasu 2010-07-24

Wspaniałe bułeczki...świetny przepis!!!

ragata

ragata 2010-08-27

ooo już dziekuję, :)

dodaj komentarz

kolejne >