Pieczemy pierniczki
5/ Gotowe!! Zapraszam na degustację!!!
https://www.youtube.com/watch?v=Nfwl8EpAjTE
dodane na fotoforum:
relaks 2009-12-16
Już podaję!!!
Składniki:
1/4 kg miodu sztucznego
1/4 kg miodu prawdziwego
1 szklanka cukru
100g masła
100 g margaryny Kasia
50 g smalcu
1 kg mąki pszennej wrocławskiej /lub poznańskiej/
15 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
30 g kakao
1 paczka przypraw korzennych do piernika
1/2 fioleczki olejku migdałowego /ok 10 kropelek/
125 g kwaśnej śmietany 18%
4 same żółtka
Wykonanie:
Obydwa rodzaje miodu, cukier i trzy rodzaje tłuszczu roztopić i wymieszać, aby wszystko dobrze się połączyło. Po przestygnięciu, stopniowo dodawać pozostałe składniki najpierw mieszając drewnianą łyżką, a pod koniec gdy masa jest już gęsta, wyrabiać ręką, aby wrobić całą mąkę.
Masę zostawić przynajmniej na 1 dobę w chłodnym miejscu.
Ciasto rozwałkowywać na płaty /ok. 3 mm grubości/ nie podsypywać mąką!!
Wykrawać foremkami i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pomiędzy pierniczkami zostawiać wolne miejsca na wyrośnięcie pierniczków.
Piekarnik nagrzać do ok. 18...
relaks 2009-12-16
Piekarnik nagrzać do ok. 180 stopni. Piec pierniczki ok 10 minut!!! Można piec po 2 blaszki na raz - dwupoziomowo.
Pierniczki po wystudzeniu przechowywać najlepiej w foliowym woreczku umieszczonym w metalowej zamykanej puszce, w chłodnym miejscu.
Pierniczki z początku są dość twarde, z czasem miękną właśnie w skutek takiego przechowywania.
Życzę udanych wypieków i SMACZNEGO !!!!
pyzalu 2009-12-16
piękne nie mam takich wycinanek do ciasta !!!!!!!!!!!
jurekw 2009-12-16
Mamy przepis! To ja tamten spierniczyłem;)
Dziękuję za zaproszenie. Ponieważ ze wszystkich ciast najbardziej lubię mięso więc poczęstuję się zajączkiem;)