Biszkopt:
3 jajka(osobno białka i żółtka)
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oleju
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.Następnie cały czas miksując dodawać żółtka. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę i olej. Całość delikatnie wymieszać. Gotową masę biszkoptową wyłożyć na tortownicę o średnicy 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 25 minut. Upieczony biszkopt odstawić do wystygnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć z formy i odstawić na czas zrobienia masy jabłkowej.
Masa Jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 1/2 torebki galaretki cytrynowej
1/2 szklanki wody
Umyć jabłka, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie jabłka włożyć do garnka z grubym dnem, wlać wodę i prażyć do całkowitego rozpadnięcia się jabłek. Kiedy już odparuje woda dodać galaretkę i gotować jeszcze 5 minut. Następnie odstawić na bok do całkowitego ostygnięcia i lekkiego stężenia galaretki.
Bita Śmietana:
250 ml śmietany 30%
1/2 torebki galaretki cytrynowej
1/3 szklanki wody
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem. W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę. Przestudzoną galaretkę wlewamy do ubitej śmietany cały czas miksując, aby nie powstały grudki.
Na wystudzony biszkopt wykładamy masę jabłkową i równiutko rozsmarowaną bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypać kakao lub wiórkami czekolady. Przechowywać w chłodnym miejscu.(ja posypałam cynamonem-pyszny)
jolek5 2013-02-21
zdążyłam....zanim ktoś nadgryzł:D mmmmmm pychotka:)