Pierwszy raz w życiu wyszły mi normalnej wielkości-to znaczy takiej, jakie powinny być z założenia. Żadnych gigantów :)
Puchnę z dumy ;P
Podaję przepis
Pyzy:
-1 kilogram ziemniaków
-2 jajka
-1/2 szklanki mąki pszennej
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-łyżka soli
Połowę ziemniaków ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę, drugą połowę zetrzeć na drobnej tarce jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć na sitku. Zostawić ten płyn, który odciśniesz na jakieś 15 minut. Na dole zbierze Ci się skrobia, resztę płynu wylać.
Do miski dać przeciśnięte ugotowane ziemniaki, starte ziemniaki, skrobię, obie mąki jajka i sól. Dobrze wyrobić.
Z ciasta formuj wałki, obficie podsypując mąką pszenną, krój je na kawałki, zrób z nich placuszki. Każdy nadziej farszem i zlep.
Ja robiłam pojedyńczo, bo wtedy mniej się kleją.
dodane na fotoforum:
kot54 2011-04-04
Brawo.....lubię takie ale robić nie umiem....pychotki....:)))
lila25 2011-04-04
jestem pelna podziwu , jestem "troche" starsza od Ciebie i jeszcze nigdy nie robilam pyz , boje sie , ze mi nie wyjda , gratki !
theresa 2011-04-04
smaczne sa takie pyzy...ja ogladam czesto na TVS Slaska Kuchnia i kiedys gotowal takie.
ewka67 2011-04-04
Brawo,brawo gratuluję......Ja też jeszcze nigdy nie robiłam sama pyz.....:)))
maxmen 2011-04-04
Jakie to fajne uczucie jak coś się wreszcie uda zrobić tak jak należy...:)
Brawo... kluchy wyglądają ekstra i na bank smakują pysznie...:)))
amarmad 2011-04-05
pyzy z okrasą są super, ładnie wyszły, a jeszcze lepiej wchodzą z zimnym mlekiem do popicia :)))