CIASTO
mąka, 3 szklanki
margaryna, 1 kostka
cukier puder, 1 szklanka
żółtka, 5
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
białka, 5
cukier, 1 szklanka
płatki migdałowe, 1 opakowanie
galaretka wiśniowa, 2 opakowania
sok wiśniowy, 1 szklanka
woda, 2 szklanki
żelatyna (można dodac), 1 łyżeczka
wiśnie ,
śmietana kremówka 30% (do ubijania), 0,5 litra
fix do śmietany, 3
3 łyżki cukru pudru
1. przygotowac ciasto z podanych składników
2. ciasto podzielic na 2 części: jedną częśc wyłożyc na blachę i piec ok 30 min
3. przygotowac pianę z białek, drugą częśc ciasta wyłożyc na blachę, a na ciasto dac pianę bezową i posypac płatkami migdałowymi, włożyc do piekarnika i piec ok.30-35 min
4. przygotowac galaretkę - rozpuścic galaretki w 2 szkl. wody, dodac sok z wiśni (oraz 1 łyżeczkę żelatyny), odstawic do stężenia
5. na ostudzone ciasto (bez niczego) wyłozyc wiśnie, a następnie wylac tężejącą galaretkę, wstawic do lodówki
6. ubic śmietanę dodając fixy i nałożyc na stężałą galaretkę, przykryc drugą częścią
ciasta
SMACZNEGO!!!!!
dodane na fotoforum: