Kluska Miedzianogórska

Kluska Miedzianogórska

Kolejne spotkanie kulinarne za nami,tematem były "Leśne inspiracje" moją serwowaną potrawą była " kluska Miedzianogórska" z sosem grzybowym na mchu.Za zajęcie drugie miejsca wybrałam czajnik:)
Potrawa pochodzi z okolic Kielc, przepis ma ciekawą "włoską" historię.
Stanisław Staszic sprowadził w tamte okolice budowniczych sztolni z Włoch do wydobywania miedzi na górze zwanej dziś Miedziną.Włosi nie przepadali za polską kuchnią w której królowały ziemniaki,groch,kapusta.Zaszczepili więc w okolicy tradycję jedzenia makaronu.Miejscowe gospodynie u których mieszkali budowniczowie połączyły kapustę z ziemniakami z ulubionym makaronem swoich lokatorów i tak powstała "kluska Miedzianogórska"
Przygotowanie kluski jest czasochłonne i trudne: ciasto makaronowe rozwałkowane w prostokąt gotuje się na wrzącej osolonej wodzie,na ugotowane ciasto wykłada się farsz z kapusty kiszonej z cebulką,ziołami z ogródka wedle uznania,na to farsz z ugotowanych i surowych tartych ziemniaków doprawionych solą i pieprzem,a na ten farsz obgotowane suszone grzyby i zwija jak roladę.Roladę zawija się w ściereczkę jak cukierek i gotuje ok 15 minut.Podane z sosem grzybowym na mchu,czyli ciasto biszkoptowe na słono ze szpinakiem.

dodane na fotoforum:

choco13

choco13 2016-09-30

Super przepis i ladnie to wykonalas:-) Gratuluje ll miejsca:-)

dodaj komentarz

kolejne >