Dzisiaj pieczony pszenny chlebek .

Dzisiaj pieczony pszenny chlebek .

30 dag mąki pszennej pełnego przemiału
1kg pszennej mąki 650
7 dag drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 jaja
około litra wody
łyżka oleju
garść słonecznika
Z cukru , drożdży , niewielkiej ilości mąki i wody
zrobić zaczyn . Po około 20 minutach dodać resztę
składników i dokładnie wyrobić , jakieś 20 do 30
minut .Ciasto nie powinno być zbyt gęste , zostawić do

wyrośnięcia . Przełożyć do keksówek ,poczekać aż wyrośnie
i do pieca . Piec okolo godziny w 220 stopniach ,każdy
piec piecze inaczej , więc trudno to dokładnie określić .
Trudno też określić dokładnie ilość płynu , to też trzeba na

wyczucie .

beata3

beata3 2011-02-09

smacznego

umila

umila 2011-02-09

piękny,puszysty chlebuś....:)

dodaj komentarz

kolejne >