Domowy chleb - jeszcze ciepły.

Domowy chleb - jeszcze ciepły.

dodane na fotoforum:

astra40

astra40 2020-01-29

Wspaniały!

slonko6

slonko6 2020-01-29

Dlaczego nigdy nie podajesz przepisu na chleb?

skalnik

skalnik 2020-01-29

Do slonko6
Nie podaję przepisów bo ja robię na bez żadnych przepisów, mam wieloletnią wprawę i za każdym razem coś dodam albo ujmę, Raz mały raz duży, raz żytni, raz pszenny żeby nie było ciągle tak samo. A jak czegoś nie wiem to zerkam do netu.
A internet aż pęka w szwach od przepisów na chleb, a wszystkie prawie takie same.
To jest woda od 60 do 80 dag na 1 kg mąki, sól około 8 do 10 gram na 1kg ciasta i drożdże40 do 50gram, albo zakwas, albo jedno i drugie razem. Można dosypać różnych pestek, ziaren a nawet suszone pomidory. Plus temperatura od 180% do 200% i czas potrzebny do wypieku około 1 godziny. I trochę siły do wyrobienia ciasta.
Jak zrobić zakwas i ile dodać też jest dokładnie opisane. Sam się z tych stron uczyłem.
https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/p/aktualne-linki-do-przepisow-na-chleb.html

http://nakruchymspodzie.blogspot.com/search/label/Chleb%20na%20dro%C5%BCd%C5%BCach

https://www.youtube.com/watch?v=adXU65HoRnc

dodaj komentarz

kolejne >