bykck 2013-03-04
★____☆░░☆░░☆
★___☆░☆★☆░☆
★__☆░☆_/_☆░☆
★_☆░☆>•✳•<☆░☆★★DUZO CAŁUSKÓW SLE TOBIE ZDZISŁAWO…CMOK…CMOK…CMOK…(^_^)…bykck…(^_^)…ZYCZE TOBIE ZDZISŁAWO MIŁEJ I PIEKNEJ GWIAZDZISTEJ NOCKI I PIEKNYCH KOLOROWYCH SNÓW..DOBRANOC..★★NO ZDROWE JEDZONKO I PYSZNA KOLACYJKE MIAŁAS ZDZISŁAWO..SAME WITAMINKI I PYSZNY NABIAŁ...MNIAM...PIEKNIE ZROBIŁAS I SLICZNIE PODAŁAS..★
yoker 2013-03-05
DZIEŃ DOBRY ..
WPADAM Z RANA BY ŻYCZYĆ DNIA SŁONECZNEGO AŻ DO ZACHODU SAMEGO ....POZDRAWIAM I BUZIAKI ZOSTAWIAM .....
aniczka 2013-03-08
Zdrowo i smacznie...
slawa1 2013-03-10
Zakwas do chleba
100 gram mąka żytnia, 100 ml woda letnia
mąka żytnia i letnia woda z kranu mieszamy i zostawiamy w wysokim naczyniu w ciepłym miejscu, naczynie nakryć woreczkiem lub folią z dziurkami aby dopuszczało powietrze
następnego dnia, najlepiej o tej godzinie co nastawiliśmy zakwas, „dokarmiamy” go, dosypujemy tę samą ilość mąki żytniej letniej wody, mieszamy i odstawiamy, kolejnego dnia powtarzamy tę czynność, zakwas powinien zacząć bąbelkować = czyli zakwas dokarmiamy raz dziennie
zakwas dokarmiałam przez 5 dni, po tym czasie schowałam go do lodówki w zakręconym słoiku codziennie jego mieszając, gdy jest ok 1-2 porcji dokarmiam tą samą ilością wody i mąki mieszając i zakręcony do lodówki
slawa1 2013-03-11
Do 1 litra cieplej wody dodac 50g swiezych drozdzy,wymieszac ,dodac 1 lyzke stolowa soli ,3 lyzki oliwy wymieszac lyzka ,nastepnie wrzucic 1 kg maki pszennej (ja dodatkowo dodaje 2 garsci otrab)wymieszac dokladnie lyzka ciasto bedzie lejace ale takie ma byc.Przykryc sciereczka i odstawic na 30 min az podwoi objetosc( czasem krocej ,czasem dluzej )miedzy czasie wlaczam piekarnik na 230stopni gora dol.Z tej porcji wychodza 2 prostokatne blaszki (wysmarowane i posypane bulka tarta).Piec 10 min po tym czasie zmniejszyc temp do 200 stopni i piec 45 min.Dopisze ze ciasto ma rosnac w naczyniu (wiekszy garnek ,czy miska) , a po wyrosnieciu przelozyc do blaszek.