Lasania na szybko
skladniki:
*makaron typu lasagne, jakas malma np.
*mleko, masło, mąka, sól do zrobienia beszamelu
*paczka "warzyw na patelnię" z mrożonki
*olej
*ser żółty do posypania
naczynie żaroodporne do piekarnika się przyda
Warzywa na patelnię wywalamy na olej na patelni i podsmażamy/podduszamy chwilę, co by wszystko jeszcze ciut twardawe było. Dodajemy przyprawy, co by było pikantniejsze.
W żaroodpornym naczyniu układamy makaron, polewamy beszamelem (ja nie mam pojęcia jak się go robi, ale zawsze na opakowaniu od lasanii jest napisane!) i nakładamy warzyw. I tak przez kilka warstw, aż warzywa wykorzystamy do końca. Ostatnią warstwę makaronową porządnie polewamy beszamelem.
Wrzucamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy (nie wiem ile! na oko!), pod koniec wyjmując (jakieś 10min. przed końcem) i posypując startym serem żółtym, co by na górze się zrobiła ładna i smaczna warstewka.
[Czasem ostatnią warstwę makaronu zdejmuję, bo sie tak zapiekła, że rekin by jej nie ugryzł i serkiem posypuję na warzywa]
Później już tylko wyjąć należy, poczekać aż troszkę przestygnie, pokroić i na talerze! :
Przepis ściągnięty z netu, ta z fotki NIE JEST według tego przepisu.
SmAcZnEgO :)
basia357 2007-11-27
Ojej. chyba zgłodniałam
luna19 2007-11-27
lasagne.... mmmmm no nie kuś....pozdro...
okamii 2007-11-27
a Ja jadlem dzisiaj,lecz niestety 'kupna' :(
raz robilem najwiecej problemu wlasnie mialem z sosoem beszamelowym bo nie bylo nigdzie napisane,jak go zrobic tylko ze jest w tym momencie potrzebny... :) ale nie z takich opresji sie wychodzilo:) wystarczy sie nie poddawac :) choc wyszla...to nie wygladala tak apetycznie jak Twoja...
edbie 2007-12-03
sos beszamelowy:
2 lyzki masla,
3-4 lyzki maki
3/4 szkl mleka
sol i pieprz
maslo rozpuscic, wsypac make i lekko zasmazyc. potem dolewac mleko ciagle mieszajac - na koniec dodac sol i pieprz do smaku.
mleko mozna wczesniej podgrzc z plasterkiem cebuli.
moris 2008-01-13
pewnie zostawili dla mnie:)))