Ciasto budyniowo-kokosowe

Ciasto budyniowo-kokosowe

2 jaja
4 łyżki cukru
11/4 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek, wymieszać.

Masa budyniowa:

1 litr mleka lub 400 ml mleka kokosowego i 600 ml mleka (moja wersja)
3 budynie kokosowe lub śmietankowe lub waniliowe

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu.
Masa kokosowa:

20 dag masła
1 szklanka cukru
20 dag wiórków kokosowych
3 jaja


Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier i wiórki kokosowe. Przestudzić, dodać jaja, wymieszać.
Składamy ciasto: Ciasto rozłożyć na blaszce (18x29) wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim rozsmarować ostudzony budyń i wyłożyć masę kokosową. Piec w 160 oC z termoobiegiem, bez termo obiegu zwiększyć do 170 oC przez 45 minut. Jeśli kokos zacznie się za szybko rumienić przykryć ciasto folią aluminiową.

Przepis z netu:
https://pikantnaslodycz.blogspot.com/2013/03/ciasto-kokosowo-budyniowe.html

dodane na fotoforum:

myszaa

myszaa 2014-01-31

smakowicie

oya04

oya04 2014-02-02

pysznie )))

dodaj komentarz

kolejne >