Ogławianie

Ogławianie

Dopóki pomidory nie osiągną odpowiednią wielkość
(jabłka) i wagę około 150g nie obrywa się liści u dołu.
Ten zabieg powoduje,że roślina czuje się zagrożona
i momentalnie wszystkie asymilaty poświęca na
jak najszybsze dojrzewanie owoców,-prawo zachowania gatunku.Gdy zrobimy to zbyt wcześnie,mamy bardzo
małe owoce.Wpierw ogławiamy z liści do pierwszego
grona i gdy kończymy zrywać pierwsze grono,
ogławiamy dopiero wyżej.

wilga60

wilga60 2012-08-27

JAKIE SMAKOWITE... . DUŻE I DUŻO NA KRZAKACH . WSPANIAŁY OGRODNIK Z CIEBIE ANDRZEJKU ..GRATULUJE ZBIORÓW.... BO.......

O mój luby pomidorze
wabisz barwą głodne oko
w tej czerwieni, w tym kolorze
aż mi ślinki płynie potok.

Ostrą wonią drażnisz nozdrza
pieścisz dotyk gładzią skórki
że wprost oprzeć się nie można
by pochwycić cię w pazurki.

Z namiętnością sparzyć wrzątkiem
i nożykiem potraktować
by obedrzeć pstrą osłonkę
potem zgrabnie poćwiartować.

Poukładać na półmisku
poprzekładać ze szczypiorkiem
i dosmaczyć według gustu
w poemacik z pomidorkiem.

malgo51

malgo51 2012-08-27

Chylę czoło. Jesteś niesamowitym obserwatorem przyrody, a teraz widzę, ze również ogrodnikiem - pasjonatem. Serdeczne pozdrowienia:))

maciek2

maciek2 2012-08-28

Skomplikowany temat. Ja pomagam mojej Joli w szklarni i wyniki prawie olimpijskie. Ale wiedza nieco mniejsza.Smak -niebiański -kolor Boski . Ale na czas ich nie ma.

styna48

styna48 2012-08-28

Widać ,że jesteś pasjonatem nie tylko robienia zdjęć.Pozdrawiam serdecznie..

siaska

siaska 2012-08-28

To ciekawe spostrzeżenia! Nigdy o tym nie słyszałam... za rok wypróbuję. Dziękuję :)

toni60

toni60 2012-08-28

Pomidorów nie hoduję ale wskazówki bardzo cenne.W następnym roku posadzę kilka w ogrodzie.

jola09

jola09 2012-08-28

a mnie się nie udają

ewwwa

ewwwa 2012-08-28

Jakbym była to pomogłabym Ci obrywać ....ale już dojrzałe z krzaka bo uwielbiam pomidory :)
Mniam,mniam,mniam :)

gigos7

gigos7 2012-08-29

Smaki lata, mniam prosto z krzaka najlepsze.

(komentarze wyłączone)