jeśli dla polskich kuchni zwiastunem nadchodzacych Świąt jest zapach bigosu,grzybowej zupy czy smażonego karpia tym dla wyspiarzy jest aromat przyrządzanego grzanego wina.
gdyby ktoś z Was chciał spróbować przygotować je (wino) na sposób irlandzki to potrzebował będzie:
butelkę czerwonego wina (Cabernet Sauvignon lub Merlot)
1szt. pomarańczy
1szt.cytryny
1/2 szklanki brązowego cukru
5-10 szt.goździków
1 laska vanilii
2-3 pałeczki cynamonu
cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu i do płynnej masy dodajemy kolejno,skórke z pomarańczy i cytryny,goździki,vanilię i cynamon. podgrzewamy mieszając około 2-3 minut. dodajemy wino i utrzymujemy całośc "na ogniu" przez 5-10 minut. uwaga: nie dopuszczamy do wrzenia !!!
na zdrówko !!! : ))))))))))
balbink 2012-12-21
podobnie robi się u nas grzańca.....niekoniecznie z sokiem pomarańczowym...zapewne super smakuje ten Twój...pozdrówka dla Was
aniakov 2012-12-21
Tutaj jest tylko 1 dzien Swiat czyli 1szy dzien Swiat w Polsce i to wszystko. W Polsce przez te 3 dni czuc te Swieta a tu ciezko to powiedziec. Ja dopiero od soboty zaczelam cokolwiek robic bow czesniej czasu na nic nie mialam i malo ma tego czasu. Pozdrawiam.
alicja13 2012-12-21
Pewnie pyszne ale mnie cos wanilia nie lezy w trunkach...