BUŁKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ
50 dag mąki
5 dag świeżych drożdży
4 jajka
szklanka cukru
10 dag masła lub margaryny
szklanka mleka lub wody
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z taką ilością mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,lekko przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę,wyrabiać,aż pokażą się pęcherzyki powietrza.Tłuszcz dodawać stopniowo do ciasta,wyrabiając.Odstawić do wyrośnięcia,następnie lekko zagnieść ponownie.Z ciasta formować chałki-warkocze-plecionki-bułeczki z nadzieniem-rogaliki-można włożyć do formy i upiec placek drożdżowy z kruszonką.Ciasto można wykorzystać na strucle z makiem,kakao itp..itd...
dodane na fotoforum:
lilia22 2010-08-13
Smakowite:) pozdrawiam.
lunio 2010-08-13
pysznie wyglądają:)))
blanca 2010-08-13
Pyszniutkie bułeczki, pozdrawiam popołudniowo pozdrawiam z uśmiechem:))
alfreda 2010-08-13
porywam jedną i zmykam
kasia74 2010-08-14
pachna az tutaj:)