Piernik w polewie z bakaliami...
na 2 średnie foremki
75 dag mąki
6 jajek
16 dag margaryny
14 dag śmietany
20 dag cukru
25 dag miodu sztucznego
1 dag przyprawy do piernika
3 dag sody oczyszczonej
ok.450 ml.mleka
5 dag rodzynek
5-8 dag siekanych orzechów wł.
ok.30 dag marmolady owocowej
ok.25 dag polewy czekoladowej
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami,stopniowo dodawać pozostałe składniki,letnie mleko a na końcu ubitą pianę z białek i bakalie.Ciasto przelać do foremek piec w 180-200 °C ok 40-50 min.
Po wystudzeniu pierniki posmarować cienką warstwą marmolady i oblać polewą,ozdobić siekanymi orzechami...
dodane na fotoforum:
kot54 2010-11-06
Smacznie wyglądają tylko brać i jeść.....:))))
danka1 2010-11-06
O pierniczka to ja z ochotą.
hanah 2010-11-06
No,no....wygladaja tak smakowicie i ta popekana czekoladka na nich jeszcze bardziej dodaje apetytu
ewka67 2010-11-06
Ale ciacho......Pycha.....:))
bea01 2010-11-07
Ślicznie wygląda... pyszności...
magdabo 2010-11-07
Taki domowy piernik uwielbiam !
zoltar 2010-12-10
Bardzo podoba mi się przepis na ten piernik.Proszę powiedz mi czy tę marmoladę daje się na przekrojone ciasto-czy na sam wierzch pod polewę-bo jakoś nie wiem jak to zrobić.