ok.2 kg ziemniaków. Ziemniaki obrać,pół kilograma ugotować,odcedzić,przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce.Resztę ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce.Masę ziemniaczaną wylać na sito wyłożone gazą odcisnąć sok do miski i odstawić na 10-15 minut.Po czym zlać płyn a pozostałą na dnie skrobię dodać do ugotowanych i surowych ziemniaków,wymieszać gdyby masa była za rzadka dodać jeszcze mąki ziemniaczanej (ok 2-3 łyżki wszystko zależy od ziemniaków jakich użyjemy)Z masy formować w rękach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok.10 min.
Podawać polane masłem lub przesmażonym boczkiem z cebulką...
dodane na fotoforum:
beata3 2010-11-30
SMACZNEGO
magdabo 2010-12-01
Pyszniutkie są ...
jaworr 2010-12-02
Też gotuję takie kluski, ale częściej z gotowanych ziemniaków /śląskie/,
ale ze słoninką są super.....:)))
Pozdrawiam serdecznie......
kaska28 2010-12-09
UWIELBIAM!
Moja mamusia takie robiła,ja próbowałam na "oko"
nigdy mi nie wyszły-Dzięki za przepis!