Kluski śląskie

Kluski śląskie

ziemniaki (dowolna ilość, z 1 kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
mąka ziemniaczana
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ziemniaki uklepać w misce podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.Można dodać jajko.
Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.
Podawać z dowolnym sosem.

dodane na fotoforum:

anet36

anet36 2011-04-09

Szybki i pyszny,smacznego życzę .pozdrawiam

gawrylo

gawrylo 2011-04-09

wygladaja jak pieczarki

rudi26

rudi26 2011-04-09

A ja tam kluchy lubię i nigdy nie odmawiam..

xaviera

xaviera 2011-04-09

pyszne, smaczne....mniammm.... :))

baskadm

baskadm 2011-04-09

To ma być "nieporządny obiad"????
No wiesz!!!!!
Toż to pychotka najporządniejsza w świecie!!!!!

jaworr

jaworr 2011-04-09

Na takie kluski to jestem od dawna, jak "worek bez dna".....:)))

kris13

kris13 2011-04-09

A ja kluski chyba jutro (zostały ziemniaki)..;))

theresa

theresa 2011-04-10

sa smaczne.

magdabo

magdabo 2011-04-10

Śląskie są smaczne , dawno nie robiłam ...

kazia53

kazia53 2011-04-11

To jest swietne danie, moje ulubione :-) Porządny obiad!

alisha

alisha 2011-04-13

Szybko i pysznie

dodaj komentarz

kolejne >