Ogórki dowolna ilość
do każdego słoika włożyć:liść laurowy
gałązkę kopru
ziele angielskie
ząbek czosnku
dużą szczyptę nasion gorczycy
szczyptę pieprzu mielonego
Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na cztery części,ustawić w słoikach z przyprawami,zalać przestygniętą zalewą i pasteryzować 5 min.
na zalewę: 2 l.wody
2 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%
10 łyżek musztardy
5 płaskich łyżek soli
dodane na fotoforum:
ijkk1 2011-07-23
ja też robię ,tylko jako pikle ,więc je wydrążam i zostawiam zasolone na 2 godz. po czym odcedzam i układam do słoików - reszta tak jak u Ciebie - są pyszne (*,*)
lussi44 2011-07-23
Pozdrawiam gorąco :)) Życzę dobrej nocy i wspaniałej niedzieli :) Dziękuję za pamięć mimo braku moich odwiedzin :-)
lujaro4 2011-07-24
Ogórki Ci obrodziły! I dobrze - można skorzystać z Twoich przepisów na "Ogórki inaczej"
milcia2 2011-07-24
moje ogurki dopiero zaczeły kwitnąć ale z przepisu napewno skorzystam
Pozdrawiam serdecznie
baygel1 2011-07-29
Te tez zrobiłam ,rewelacyjne.Dziękuję za możliwość korzystania z przepisów.Zawsze coś nowego na podniebienie.pozdrawiam.
pomoria 2011-08-03
chociaż zalewa nie wygląda apetycznie...:-))))))))...to są pyszne..też robiłam...:-)