Kurczaka(1,2 kg)zalać zimną wodą,dodać kostkę rosołową,listek laurowy,2 ziarna ziela angielskiego i gotować ok.40 minut.Po czym dodać 2 marchewki i gotować jeszcze do miękkości.Mięso i marchew wyjąć,wywar przecedzić zmierzyć objętość i dodać odpowiednią ilość żelatyny,dokładnie wymieszać,doprawić solą,pieprzem,sokiem z cytryny,przyprawą w płynie(magą)przestudzić.Mięso oddzielić od kości i obrać ze skórki,pokroić w kostkę.W dużym naczyniu lub małych miseczkach układać mięso,pokrojoną marchew,groszek konserwowy kawałki gotowanego jajka itp.(w zależności co kto lubi)zalać tężejącym wywarem odstawić do chłodu.
dodane na fotoforum:
oliwkaa 2012-03-21
Uwielbiam !!! idę ...
jaworr 2012-03-21
Też miałam dziś na kolację....często gotuję galarety bo po złamaniu podobno pomaga...
magdabo 2012-03-21
Skuszę się na nie tak pysznie wyglądają ...
pinecha 2012-03-23
... pięknie to wygląda, zaraz mam skojarzenie "lorneta i meduza" ;-)
-szybkie tłumaczenie, lorneta to dwie pięćdziesiątki, a meduza to galaretka z kurczaka ;-)
smacznego