4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
20 dag miodu
3/4 kostki masła
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto,gdyby było zbyt tęgie dodać trochę mleka.Ciasto dzielić na 2 połowy i do jednej części dodać 2 łyżeczki kakao.Z ciasta upiec cztery blaty.Piec ok.15 min.w 200°C.
3 szklanki mleka
6 łyżek kaszy manny
szklanka cukru
5 żółtek
budyń waniliowy
10 dag wiórek kokosowych
25 dag masła
Kaszę ugotować w dwóch szklankach mleka z cukrem.W reszcie mleka rozrobić budyń z żółtkami.Do wrzącej kaszy wsypać wiórka kokosowe,zagotować i wlać budyń,chwilę gotować,wystudzić,i utrzeć z masłem na puch.
25-30 dag powideł lub marmolady
opakowanie galaretki owocowej
Marmoladę lub powidła podgrzać wsypać galaretkę wymieszać do rozpuszczenia,wystudzić.
Przełożyć blaty w dowolnej kolejności,wierzch oblać polewą czekoladową...
dodane na fotoforum:
gosku 2012-08-09
wrocilam zmeczona ...
wiec poprosze o kawusie i ciacho Bozenko...
airiam 2012-08-09
..:) ooo to ja poproszę i kawusię i ciacho..:)) w małej przerwie na małe co nie co..:))pozdrawiam..;))
azurka 2012-08-14
zapożyczyłam sobie przepis..... Twój przekładaniec taki równiutki.... mój pofalowany.... i troszkę za bardzo spiekłam jasne ciasto..... ale i tak bardzo smaczne;)))))) pozdrawiam:)))