Pół kg mąki
ok półtorej szklanki gorącej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
Wszystko zagnieść na jednolite lśniące ciasto pierogowe .
zmielone gotowane ziemniaki
zmielony biały ser (ja lubię mocno serowe więc daję tyle samo ziemniaków co i sera)
cebulka drobno pokrojona przesmażona na odrobinie tłuszczu
sól, pieprz do smaku
Wszystko razem wymieszać...
Ciasto rozwałkować wykrawać szklanką krążki na każdy kłaść łyżeczkę nadzienia i sklejać pierogi...gotować w osolonym wrzątku ok.5 min.podawać okraszone skwareczkami z boczku lub zrumienioną cebulką...
dodane na fotoforum:
blanca 2012-08-29
Pyszne pierożki mniam mniam , smacznego Bożenko:)
efrost 2012-08-29
piękne te Twoje pierożki, zgrabne i pewnie pyszne.. ja wcześniej staram się nie zapowiadać w domu, bo jakby co, to by nie dali mi spokoju :D
gosku 2012-08-29
kocham pierogi ...i to obojetnie z czym nadziane ...
magdabo 2012-08-30
Ja pierogi z jabłami robiłam ...