Z tego przepisu wychodzi dwie strucle...
STRUCLA Z MAKIEM
50 dag mąki
4-5 dag drożdży
ok.1.5 szklanki mleka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
12.5 dag margaryny
szczypta soli
cukier waniliowy
30 dag maku
3/4 szklanki cukru
3 białka
1/4 kostki margaryny
cukier waniliowy
olejek migdałowy
rodzynki,orzechy,migdały,skórka pomarańczowa
Przygotować rozczyn,drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem,zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem wlać do miski dodać mąkę,rozczyn,sól i resztę mleka wyrobić i dodać roztopiony letni tłuszcz.Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki i miski,przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wcześniej ugotowany i zmielony mak włożyć do miski dodać do niego roztopiony chłodny tłuszcz,cukier,rozdrobnione bakalie,aromat a na końcu pianę z białek ubitą z cukrem waniliowym.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na prostokąty(25-30 cm.).Na każdym rozsmarować połowę maku,zwinąć w rulon (rozciągając na długość blaszki),zostawić do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem posmarować wierzch rozmąconym jajkiem,wstawić do średnio nagrzanego piekarnika 160-180 °C na ok.50 min.
Po wystygnięciu wierzch posmarować białą lub ciemną czekoladą ewentualnie polukrować.
dodane na fotoforum:
niusia1 2012-12-29
na lot sie nie skuszę,ale na makowiec owszem bo pyszny wygląda choc i u mnie jeszcze trochę jest haha;pozdrawiam sobotnim wieczorkiem;
slonko6 2012-12-29
Ale mnóstwo maku:) uwielbiam takie, tylko gorzej z wykonaniem:) Miłego ostatniego weekendu w tym roku:)
laura5 2012-12-29
Serdeczne życzenia,
aby każdy następny rok
przynosił Ci wszystko to,
co w życiu najpiękniejsze.
gosku 2012-12-29
...a wiec wiedzialam , gdzie dzisiaj wieczorkiem trafic !!!
uwielbiam... taka makowa strucle ,gdzie jest wlasnie duzo maku...
stasia2 2012-12-29
SMACZNA TEŻ LUBIE TE ZAWIJAKI,,,,MILUTKIEGO WIECZORU ,,
iwanka1 2012-12-29
Moje jeszcze nie upieczone, może jutro upiekę.
Miłego wieczoru:)))
gabi99 2012-12-29
mmmm pycha
claud18 2012-12-30
Moje ulubione, pycha:) pozdrawiam
laura5 2012-12-30
Gdy Nowy rok się zbliża
Stary rok się smuci, że nieuchronnie przemija i że już nigdy nie powróci
Kalendarz się z nim żegna, bo jest mu nakazane by miejsce dla 2013 Roku było zarezerwowane
Uczcijmy stary rok za wszystkie chwile nam ofiarowane
Niech wznoszą się toasty, za to co było i za to co jeszcze niepoznane ....
WSZYSTKIEGO DOBREGO NA NOWY ROK!!!
monik45 2012-12-30
Wiele radości i miłości ,
sukcesów i pomyślności,
niech Wam zdrowie dopisuje,
a niczego nie brakuje
w 2013 roku!!!!!
graga62 2012-12-30
U Ciebie Bożenko jak zawsze, same pyszności:))) Pozdrawiam, miłej niedzieli życzę:)))
sowa57 2012-12-30
Patrzę z podziwem na skórkę , która trzyma się tak porządnie. Moja, mimo lat praktyki, zawsze odłazi. Pozdrawiam.
magdabo 2012-12-30
Bardzo smakowicie wygląda ten makowiec ... pozdrawiam w niedzielne popołudnie !
artdora 2012-12-30
Ja w pierwszy dzień świąt piekłam kolejne makowce, bo poprzednie w Wigilię zniknęły, hi hi
yanisia 2013-04-14
Jak Ty to robisz Kochana że nie pęka a jest taki cały równiuśki i okrąglutki:) Pozdrawiam serdecznie.